Har buddhister en form for konfirmation?

Tilflugt vil sige, at man beslutter sig for at forsøge at finde lykken gennem buddhismen i form af de belæringer, Buddha gav, skriver Merete Boe Nielsen. (Foto: Oddmund Køhn)

Tilflugtsritualet bruger man for at skabe en forbindelse til buddhismen, og man kan både tage buddhistisk tilflugt som barn, ung eller voksen, skriver Merete Boe Nielsen

Spørgsmål om buddhistisk konfirmation

Kære Merete

Har buddhisterne en form for konfirmation? I så fald: hvordan foregår det?

Med venlig hilsen,
Malou

Svar fra brevkassen

Kære Malou

Der findes ikke buddhistisk konfirmation, så det kan jeg derfor ikke sige meget om.

Vi bruger dog det ritual, der hedder tilflugt. Det tager man for at skabe en forbindelse til buddhismen, og man kan både tage buddhistisk tilflugt som barn, ung eller voksen. Tilflugt vil sige, at man "bekender sig til buddhismen", altså at man beslutter sig for at forsøge at finde lykken gennem buddhismen i form af den erkendte tilstand, de belæringer, Buddha gav, de folk, som hjælper os på vejen, og vores lærer.

Man kan også sige, at tilflugten forbinder os med buddhismen. Den er en slags indgang til buddhismen. Under tilflugtsritualet gentager man efter sin lærer, at man tager tilflugt, og bagefter får man et buddhistisk navn, og man får også klippet lidt hår af. Det er symbolsk, og man gør det, fordi Buddha klippede sit hår af, inden han tog ud for at finde erkendelsen/oplysningen. På den måde signalerer nye buddhister, der tager tilflugt, at de vil gå samme vej som Buddha og selv forsøge at nå erkendelsen.

Man får også en velsigelsessnor, som læreren har velsignet. Der er bundet en knude på midten, som man siger er en Buddhas hus. Men det har altså intet med konfirmation at gøre, men handler om, at man opretter eller bekræfter sin forbindelse til buddhismen.

Mange venlige hilsner,
Merete Boe Nielsen
Redaktør af bladet "Buddhisme i dag"

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.