Forståelsen af døden forandres

I de ældste hinduistiske skrifter kaldet vedaerne har man nogle hymner til dødsguden Yama, som hersker over dødsriget, skriver Marianne Qvortrup Fibiger. Foto: Foto: Arkiv

Spørgsmål:

Kære Marianne

Hvad sker der ifølge hinduismen efter døden?

Og har livet før døden betydning for hvad, der sker efter døden?

Hilsen

Rasmus Due

Svar:

Kære Rasmus Due

Hinduisme adskiller sig fra andre religioner ved ikke at have en overordnet autoritativ bog, som man kan henvise til som den, der udstikker retningslinjer for hinduer angående livets store spørgsmål, som bl.a. livet efter døden må siges at være.

Derfor er svaret til dig heller ikke entydigt.

I de ældste hinduistiske skrifter kaldet vedaerne har man nogle hymner til dødsguden Yama, som hersker over dødsriget, og som man dengang mente de afdøde kom til.

Turen dertil og opholdet afhang meget af, hvordan man havde opført sig etisk set og om den afdødes familie ofrede til den afdøde og til guderne.

Yamas dødsrige mindede meget om Hades dødsrige - det man kender fra

græsk religion.

I dag hvor reinkarnationstanken er den almindeligste ide i hinduismen, og hvor den enkeltes atman (sjæl, selv) tager bolig i en ny krop, hvis da ikke man opnår moksha, hvilket vil sige at man ikke længere genfødes men bliver et med verdensaltet brahman, er den overordnede dødeforståelse trukket i baggrunden.

Men den er ikke forsvundet. Man kombinerer de to forståelser ved ideen om, at man først har et kortere eller længere ophold i Yamas rige, før man reinkarneres på jorden.

Rejsen dertil og opholdet beskrives i mange forskellige historier, men hvor hovedanliggendet er at sikre en god rejse til Yamas rige og et lutrende ophold der, så genfødslen kan blive god.

Bliver man kremeret ved Ganges floden, og bliver ens aske smidt ud i floden

derefter, er troen den, at personen opnår moksha.

Håber det gav dig et lille indblik i hinduismens dødeforståelse.

God sommer

Marianne Qvortrup Fibiger

Lektor ph.d. i religionsvidenskab

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.