God karma fører ikke til frelse

Mennesket har de bedste muligheder for at forstå Buddhas lære. Dyrene fatter det ikke, og guderne har det for godt til at gide lytte efter, forklarer Jørn Borup.

Et overskud af god karma kan i buddhismen resultere i en tilværelse som guddom. Men da mennesket er det bedst kvalificerede væsen til at forstå Buddhas lære, gælder det faktisk om at undgå et overskud af god karma, skriver Ph.d. Jørn Borup

Spørgsmål om buddhisme

Hej Jørn

Jeg var til din forelæsning om buddhisme på Folkeuniversitetet, og nu har jeg et spørgsmål angående det at opnå oplysning. Er det rigtig forstået, at den eneste verden, hvori oplysning kan opnås, er menneskenes verden?

Hvis dette er rigtigt, hvad er så formålet med at søge god karma, når man med god karma kommer over i en højere verden?

På forhånd tak,
Thore Dankert

Svar fra Ph.d. i religionsvidenskab

Hej Tore

Man kan principielt nå oplysning fra en hvilket som helst eksistens; altså både dyr, mennesker, ånder, guder og helvedsvæsener kan principielt springe direkte videre til nirvana, og især i tibetanske billeder (thanka) kan man se Buddha stå i hver verden for at vise dette; han kan hjælpe alle væsener på vej, uanset hvor de måtte være.

MEN, ideen er også, at det i realiteten kun er menneskene, der er bedst kvalificerede til at gå i nirvana, simpelthen fordi det er som menneske, man bedst har mulighed for at forstå og efterfølge Buddhas lære. Dyrene fatter det ikke, og guderne har det for godt til at gide lytte efter.

I den forstand er det heller ikke det allerbedste at få opsparet så god karma, at man fx bliver en guddom. Man har det rart som sådan, men kommer ikke nødvendigvis tættere på frelsen. Derfor gælder det også på et tidspunkt om ikke at opspare god eller dårlig karma. Munkelivet lægger også op til, at man faktisk neutraliserer karma-kontoen, så enhver tanke og handling bliver "neutral" og uden mental binding og produktion af karma. Det kan eksempelvis være ved at give eller modtage en gave; man gør det uden at tænke på fortjenesten derved.

Venlig hilsen,
Jørn Borup
Ph.d. i religionsvidenskab

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.