Hvad er Karma Kagyu?

Lotus Foto: Foto: sxc.hu

Karma Kagyu er den største linie inden for den tibetanske Kagyu-skole, der er en af de fire buddhistiske hovedskoler i landet, skriver Ph.d. Jørn Borup

Spørgsmål:

Jeg er en dreng, der i et godt stykke tid har været meget interesseret i
buddhismen. Jeg synes, at den mest spændende linje i Danmark er Karma Kagyu.

Jeg ved, at der ikke er nogle Karma Kagyu klostre i Danmark, men jeg har læst, at der skulle være et i Frankrig - er det rigtigt?

Benjamin

Svar:

Kære Benjamin

Karma Kagyu er den største linie indenfor den tibetanske Kagyu-skole, der er en af de fire buddhistiske hovedskoler i landet. Den blev grundlagt af Gyalwa Karmapa i det 12. århundrede og har været kendt for at være den mest "praksisorienterede", dvs. den lægger vægt på meditation og andre ritualer.

Den er faktisk repræsenteret herhjemme. Først og fremmest af lama Ole Nydahl, der i København har hovedcenter med ikke mindre end tre store villaer i Hellerup og hundreder af centre i udlandet, primært Tyskland og Østeuropa. Indenfor samme linie findes også i Nordjylland Buddha Center Karma Kagyu Linien og i København Karmapa Trust, der for år tilbage brød med Ole Nydahls skole (som i dag hedder Karma Kagyu Skolen).

Selv om de ikke har klostre i traditionel forstand, fungerer de som centre, der tilbyder undervisning, meditationsretræter og kurser - og ofte med besøg fra udenlandske lamaer.

Venlig hilsen

Jørn Borup, Ph.d. i religionsvidenskab

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.