Hvad sker der efter bardotilstanden?

"De oplevelser, der opstår i dødsbardoen, afhænger af de tendenser, vaner og indtryk, man har fra tidligere liv," svarer buddhist Anders Riisgaard Rasmussen.

Mellem to liv findes sindstilstanden dødsbardo, som opleves forskellig afhængig af det tidligere liv, svarer buddhist Anders Riisgaard Rasmussen

Spørgsmål:

Hvad sker der efter bardotilstanden? (Bardo er navnet på stadiet imellem død og genfødsel inden for tibetansk buddhisme, red.)

Venlig hilsen
Josephine

Svar:

Kære Josephine

Efter en bardo kommer en ny bardo. Bardo betyder egentlig bare sindstilstand, som der så er forskellige af. Når vi drømmer, er det for eksempel en bardo, som så efterfølges af, at vi står op i vores vante krop, drikker kaffe og går på arbejde, som så er en anden bardo.

På samme måde kommer vi, når vi dør, ind i en ny bardo kaldet dødsbardoen. Det er den sindstilstand, der opleves mellem to liv.

Ligesom ens drømme om natten kan være påvirket af den film, man så, før man gik i seng, bliver ens oplevelse af dødsbardoen også påvirket af de indtryk, man har dannet i det liv, man lige har levet.

LÆS OGSÅ: Buddhist: Ideen om genfødsel giver mening for mig

Og ligesom man, hvis man har set en gyser, vil få uhyggelige drømme, og gode drømme, hvis man har set en komedie, vil de oplevelser, der opstår i dødsbardoen, afhænge af de tendenser, vaner og indtryk man har fra tidligere liv. Disse indtryk fører så ens sind hen til endnu en bardo, i en ny krop, i et nyt liv.

LÆS OGSÅ: De fem vigtigste ting at vide om tibetansk buddhisme

Hvad det er for en krop, og om den føles rar eller ikke så rar, kommer så an på, de indtryk og tendenser man har haft under dødsbardoen, som så igen kommer an på, hvordan man levede sit tidligere liv og så videre og så videre.

Det, buddhismen gør, er at lede en væk fra negative vaner og tendenser, som leder til dårlige indtryk og hen mod positive.

Med venlig hilsen
Anders Riisgaard Rasmussen
Buddhist

LÆS OGSÅ: Buddhist: Meditation gav mig et fysisk mærke

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteretreligionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperingertil at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.