Hvordan starter jeg på en frisk?

Det er ikke alle, der har overskud til at erkende, at de har en depression, og det kræver også en stor portion mod, mener Linda Clod Præstholm. Foto: stock.xchng

For nogle skyldes depression en usund tankeadfærd. Men vi kan ændre vores tankeadfærd, for eksempel ved hjælp af buddhistisk meditation, skriver Linda Clod Præstholm

Spørgsmål:

Jeg har en depression og har haft det i fire år. Så jeg har selvfølgelig haft en masse op- og nedture, og jeg har blandt andet aborteret ufrivilligt. Nu synes jeg, at jeg trænger til at starte på en frisk og har længe været meget inspireret af buddhisme. Derfor vil jeg rigtig gerne konvertere til det.

Mit spørgsmål til dig er så, hvordan gør jeg det? Jeg synes ikke rigtig, jeg kan finde noget konkret om det nogle steder.

Mange hilsner

Marianne

Svar:

Kære Marianne.

Først vil jeg sige tillykke med din beslutning, og jeg synes det er flot, at du gør noget for at komme ud af dit problem. Det er ikke alle, der har overskud til det, og det kræver også en stor portion mod.

Der er mange der rammes af depression, men heldigvis har vi i Danmark let adgang til meget effektive og hjælpsomme midler til at blive rask igen. Især hjælper medicinering rigtig mange, men også samtaler med psykologer, psykiater eller psykoterapeuter kan gøre rigtig meget.

Ikke mindst har depressionsafdelinger på psykiatriske afdelinger på hospitaler specialiseret sig i samspillet mellem disse gode og veldokumenterede behandlingsmetoder. Det er rigtig vigtigt at benytte sig af disse metoder og få behandlet sin depression så hurtigt som muligt.

Når man så er kommet på benene igen, kan det være en rigtig god ide at kigge på nogle af de årsager, der startede depressionen, da det også kan være måden at undgå at få en ny depression. For nogle skyldes depression en ydre fysisk årsag, for eksempel alvorlig sygdom eller dødsfald af nærtstående familie eller venner.

For andre skyldes depression en usund tankeadfærd, som måske har foregået i mange mange år. Vi har heldigvis mulighed for at ændre vores tankeadfærd igennem mange forskellige metoder. Kognitiv terapi og coaching er gode virksomme metoder, der bruges til at ændre tankeadfærd.

Buddhisme er også en måde at arbejde med sin tankeadfærd, men her går man ud over blot at stile efter personlig udvikling, men arbejder med at erkende sindet, som i sin essens er helt fri for en personlig oplever og kan beskrives som oplevelsen af den ultimative frihed. Når man benytter sig af den buddhistiske tilgang er det tilrådeligt at arbejde med planerne: viden, meditation og adfærd.

Viden om, hvad de buddhistiske belæringer indeholder og viden om deres metoder; meditation. Meditation, så det ikke bare bliver en filosofi, men at det synker fra hjernen til hjertet og bliver en del af dig og måden at opleve verden på. Og adfærden betyder, at du er bevidst om din aktivitet hele døgnet rundt og ikke bare er buddhist, når du sidder på meditationspuden.

På den måde vil du udvikle dig virkelig hurtigt, og du vil kunne se, at din tankeadfærd også ændrer sig helt naturligt med denne udvikling. Og pludselig vil tanker, der før var negative og førte til selvmedlidenhed og bestemt ikke gjorde noget godt for dig eller andre, blive erstattet af sunde, positive tanker, der rækker ud over en personlig oplevelsesverden, og på den måde får man overskud til at tænke og gøre meget mere for andre mennesker.

Det betyder altså ikke noget, om man på formel vis konverterer til buddhisme eller ej, det handler mere om at integrere viden, meditation og adfærd i dit daglige liv.

Buddhismen og Buddhas lære er enormt stor og har mange veje og midler. Hvad der passer godt til dig og inspirerer dig, kan jeg ikke vide. Du må gå på opdagelse selv. Måske har du mulighed for at besøge nogle buddhistiske grupper eller centre, så du også får den meget vigtige, personlige kontakt til nogle, der selv mediterer og kan give dig mere viden og inspiration?

Du kan også starte med at gå på opdagelse i de uendeligt store mængder af buddhistisk litteratur der findes. En god begynderbog kunne være "Kunsten at Leve Lykkeligt" af Dalai Lama og Howard C. Cutler, hvor Dalai Lama forklarer buddhistisk adfærd henvendt til et vestligt publikum.

En anden bog kunne være "Læren om Sindets Natur" af Lama Ole Nydahl, som er en introduktion til buddhisme i et vestligt sprog hvor der også gives metoder til at arbejde dybere med de buddhistiske belæringer.

Der findes mange andre bøger om buddhisme skrevet i et vestligt sprog, henvendt til vestlig levemåde. Det er godt at undersøge feltet, finde det, der inspirerer dig mest og så gå i dybden netop dér.

Bedst er det at møde andre, der bruger de samme belæringer. Og lad være med at blande forskellige metoder eller tilgange, det gør dig forvirret og bringer kun begrænset udvikling.

Jeg håber, at du kan bruge de gode råd og jeg vil ønske dig rigtig meget lykke på den spændende rejse du skal ud på. Du er allerede nået et godt stykke bare ved at have set behovet for at gøre noget og taget beslutningen om at gøre det. Det næste skridt er ikke langt væk.

De bedste hilsner

Linda

Linda Clod Præstholm er panelist på religion.dk, studerende ved IT-Universitetet og praktiserer diamantvejsbuddhisme

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.