Lad dig ikke provokere

Buddhister er ligeså knyttede til deres børn som alle andre og kan blive lige så bekymrede, når det med børnene ikke kører som man ønsker, skriver Nicolai Sennels.

Buddhismen opfordrer os til at holde sindet i ro, når vi oplever problemer i familien. Panelsvar af Nicolai Sennels, buddhist og psykolog

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde, som igennem en årrække har været meget interesseret i buddhismen, og jeg kan mærke, at jo ældre jeg bliver, jo større bliver min spirituelle søgen i livet. Jeg er opvokset i en "kulturkristen" familie, hvor det mere har været de kristne normer end den spirituelle kristendom, som har fyldt. Jeg er i dag medlem af Folkekirken, men jeg overvejer kraftigt at melde mig ud.

Jeg er overbevist om, at vil alle har levet før, og at det ikke er
tilfældigheder, som afgør, hvor vi genfødes, men at vi er underlagt
karmaloven. I mit nuværende liv oplever jeg, at min ellers så elskelige
snart 13-årige datter har vendt mig ryggen. Hun vil overhovedet ikke have noget at gøre med min nuværende mand igennem 5 år, da hun føler, han har taget mig fra hende.

En noget vanskelig situation, men jeg tænker på, hvad der ud fra en
buddhistisk vinkel kan ligge som baggrund for disse vanskeligheder? Kan der ligge nogle tendenser fra et tidligere liv, som medfører den nuværende situation? Hvordan ville en buddhist forholde sig til og handle i denne situation, som også sætter gang i en masse eksistentielle tanker og
processer hos mig?

Hilsen

Den søgende

Svar:

Kære Søgende

Jeg har to svar til dig - et om buddhisme og et om buddhisme og unge.

A) Danskere som er konverteret til buddhisme: Jeg er selv en af slagsen - og kender personligt hundrede af danskere og sikkert et par tusinde europæere, som er gået samme vej. Det er der ikke noget specielt i - man ringer ganske enkelt til det lokale buddhistiske center og hører, om man kan komme forbi og høre lidt om buddhisme.

Jeg kan se af din mail, at du interesserer dig for tibetansk buddhisme, og du kan finde tibetansk buddhistiske centre på bl.a. denne hjemmeside: www.buddha.dk. Hvis du vil læse om emnet, kan jeg stærkt anbefale Hannah og lama Ole Nydahls bog "Når Jernfuglen Flyver". Men det bedste er at komme til et foredrag, hvor man kan stille spørgsmål, mærke stemningen i gruppen (man skal jo finde en retning og en gruppe, hvor man kan lide lugten i bageriet) og prøve at meditere. Kig efter, om folk er friske og om du føler dig i godt selskab - så har du sikkert fundet noget, du kan bruge.

B) Buddhisme og børneopdragelse.
Hvad angår buddhismens syn på familieliv kan jeg stærkt anbefale lama Ole Nydahls bog "Buddha og Kærligheden" - der finder du buddhistiske tips og råd til nærmest alt indenfor sex, kærlighed, parforhold og familieliv. Buddhister er ligeså knyttede til deres børn som alle andre og kan blive lige så bekymrede, sårede og frustrerede, når det med børnene ikke kører som man ønsker. Samtidigt er det dog vigtigt at huske på, at alle mennesker har deres egen karma, og at vi ikke ejer hinanden. Vi fødes alle med vores personlige vaner og tendenser, og det er f.eks. meget naturligt, at det er forskelligt, hvordan forbindelsen er til de forskellige børn i en børneflok (selvom man selvfølgelig elsker dem alle sammen lige meget).

Mit buddhistiske råd til dig er, at du forsøger at forholde dit sind i ro og ikke lader dig provokere eller forstyrre. Det kan selvfølgelig være svært (det er derfor, det er godt at meditere). Det må ikke lykkes din datter at skabe splittelse mellem dig og din mand - det må være muligt for jer to at fremstå som samlet, uden at det forhindrer dig i at elske din datter. Du bør under hele forløbet fremstå som den voksne og stabile, som man kan regne med i det lange løb: når din datter så bliver træt af at tage sig selv og sine forstyrrende følelser så personligt og kan slippe noget af sin vrede og frustration og genfinder lysten til at være sammen med sin mor, så er det vigtigt at hun i mellemtiden ikke har tabt respekten for dig.

Det korteste svar kommer sikkert fra Ole Nydahl: "Når din datter skaber sig og vil skændes, så fortæl hende, at hun må gå ud på gaden og skændes med sin veninder - du er over hendes liga og er derfor hævet over at slås med hende." Ifølge ham er det naturligt, at gruppen af venner overtager en stor del af opdragelsen, når de unge begynder deres løsrivelsesproces.

Jeg håber du kan bruge svarene - ellers kig lidt i de bøger, der er nævnt.

De bedste hilsner og held og lykke!

Nicolai Sennels, buddhist og psykolog

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.