Nirvana er et teoretisk ideal

For de fleste buddhister gælder det om at få sig et godt og lykkeligt liv her og nu, skriver Jørn Borup.

LYKKE: Er nirvana det højeste en buddhist kan opnå? Jørn Borup svarer

Spørgsmål:

Goddag Jørn Borup

Jeg skriver til dig, fordi jeg er ved at forberede mig til eksamen i faget "Kristendom og livsoplysning."

Mit emne er lidt anderledes, da jeg har valgt at se på, hvad der gør mennesker lykkelige, og hvad lykke er for mennesker.

Derfor ville det være dejligt at høre, hvad lykken er for en buddhist, og hvad der skal til for at leve lykkeligt. Jeg har forstået det sådan, at det højeste man kan opnå er Nirvana, men det kan man ikke sammenligne med himlen vel?

Hvad tilstræber man som buddhist? Er det at nå Nirvana, eller er det at leve "næstekærligt," hvis man kan kalde det det. Lige netop dette er et af de punkter, jeg har diskuteret med min læsemakker.

Jeg har ikke det store kendskab til buddhisme, men har I noget, der svarer til en bibel?

Et andet spørgsmål er, om man kan sige, at Upanishaderne er noget lig Det gamle Testamente - altså for Buddhister (en grundsten kunne man også kalde det).

Vi vil også komme ind på opdragelse - er der noget specielt i forhold til din religion? Påvirker det din måde at opdrage dine børn på, hvis du har nogen.

På forhånd tak!

Klaus Fiedler

Svar:

For det første skal jeg lige understrege: Jeg er ikke buddhist, men religionsforsker.

Med hensyn til jeres spørgsmål:

Lykke er et temmeligt bredt begreb, som hver enkelt buddhist forholder sig meget forskelligt til (ligesom kristne i Danmark fx jo har vidt forskellige meninger herom).

Nirvana er idealet for nogle; en slags udfrielse fra lidelsen. Især i Østasien bliver frelse noget, der minder meget om det kristne paradis, nemlig indtræden i Det Rene Land. Men i realiteten er det kun meget få buddhister, der stræber efter nirvana i dette liv. Det er nærmest et teoretisk ideal, som ingen rigtig tror på muligheden for at opnå, heller ikke engang munke.

For de fleste gælder det om at få sig et godt og lykkeligt liv her og nu (med alt hvad det indebærer af familie, børn, arbejde, penge etc.) og for munkene et godt munkeliv. Og med en god opsparing på karma-kontoen til næste liv.

De tidligste Upanishader havde meget stof, som inspirerede buddhisterne, men de senere Upanishader var selv inspireret heraf - så man kan ikke helt sammenligne med Det gamle og Det nye Testamente.

Hilsen Jørn

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.