Findes der en dommedag i hinduismen?

"Så for mennesket handler det om at være et godt menneske og blive fri af begæret (der ofte er årsag til ondskab), så vi ikke dømmer os selv til et dårligere liv i det næste liv", svarer radiograf og hindu Pirapaharan Navaratnam.

I hinduismen går verden igennem fire stadier for til sidst at gå under og starte ved første stadie igen, svarer og hindu Pirapaharan Navaratnam

Spørgsmål:

Findes der en dommedag i hinduismen? Altså et tidspunkt, hvor denne verden går under, og der ikke skabes en ny? Eller vil skabelsen af nye verdener fortsætte i en uendelighed?

Hvis der findes en dommedag, bliver hinduer så dømt der?

På forhånd tak.

Frederikke

Svar:

Kære Frederikke

I hinduismen bliver sjælen genfødt igen og igen, indtil man opnår moksha og bliver fri af genfødslernes kredsløb. Ligesom sjælen gennemgår denne cyklus, på samme måde forholder det sig med universet. Det hele skabes og går til grunde og bliver skabt igen.

I hinduismen findes fire tidsaldre (Kriti/Satya Yuga, Treta Yuga, Dvapara Yuga og Kali Yuga). Disse fire tidsaldre nævnes tilsammen som Maha Yuga.

Kriti/Satya Yuga kan næsten sammenlignes med den tid, som Adam og Eva havde i paradiset i kristendommen. I denne tidsalder er alt godt, og mennesket får alt fra træerne og lever et liv i harmoni og fred. Denne tidsalder varer 1.728.000 år.

LÆS OGSÅ: Dommedagsprofetier gennem tiden

I de næste tidsaldre bliver situationen på Jorden værre med mere og mere ondskab, og det hele ender med Kali Yuga, som er den sidste tidsalder, hvor Gud i hinduismen - som Kalki-avataren på en hvid hest med sværd i hånden - udsletter alt det onde og genopretter Kriti/Satya Yuga igen.

Kali Yuga varer 432.000 år, og vi lever i dag i Kali Yuga, som efter astrologiske beregninger startede den 18. februar år 3102 før Kristi fødsel. Så enden på Kali Yuga tidsalderen er ligesom "dommedag". Men det stopper ikke her, for efter Kali Yuga starter en ny Maha Yuga.

Disse Maha Yuga finder sted i 4.320 mio. år, hvor universet eksisterer (kaldes én dag i skaberguden Brahmas liv). Universet bliver herefter tilintetgjort af ild eller vand, hvorefter der ikke eksisterer noget i 4.320 millioner år (én nat i Brahmas liv), indtil universet igen genskabes. Et år i Brahmas liv består af sådanne 360 kosmiske dage og nætter. Brahma lever i 100 år og bliver genfødt igen efter 100 år, hvor alt starter forfra igen.

denne side findes et overblik over kosmologien i hinduismen.

LÆS OGSÅ: 10 forestillinger om dommedag

Dette vil vare i en uendelighed, så alt stopper ikke ved dommedag. De onde mennesker bliver tilintetgjort ved enden på Kali Yuga, men før det vil mennesket til enhver tid stå til regnskab for deres gode eller onde handlinger gennem karma-loven. Gode menneskers sjæl vil ende i Satya Lok, som kan sammenlignes med paradiset, mens onde menneskers sjæl ender i Pataal Lok, som kan sammenlignes med helvede. Her befinder sjælene sig, indtil de bliver genfødt igen til et bedre eller dårligere liv afhængig af deres karma.

Så for mennesket handler det om at være et godt menneske og blive fri af begæret (der ofte er årsag til ondskab), så vi ikke dømmer os selv til et dårligere liv i det næste liv. Men målet er stadig at blive fri af reinkarnation og blive forenet med Gud i hinduismen.

Venlig hilsen
Pirapaharan Navaratnam,
radiograf og hindu

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.