Hvad mener hinduer om kloning?

Som hindu må man selv kende sine pligter i forhold til sig selv og sine omgivelser - også når det gælder forholdet til kloning, skriver debattør Dhamu Chodavarapu, der er hindu. Foto: Pixabay

Hvordan forholder hinduismen sig til kloning og genmanipulation? Dhamu Chodavarapu svarer her

Spørgsmål:

Jeg kunne godt tænke mig at høre, både hvordan hinduismen som religion forholder sig til kloning og genmanipulation? Hvad står der i deres forskellige hellige skrifter? Og hvordan forholder moderne hinduer sig til det?

Med venlig hilsen

Morten

Svar:

Kære Morten

Du har sat mig på en meget stor opgave.

Det er lige som at spørge en kristen, om man må gå på Internettet om søndagen, eller muslimer om, man kan bruge sin computer på en fredag.

Hvis man havde kendt internet eller computer den gang, ville svarene have været et stort nej.

Derfor, er der intet ja eller nej svar på det. Heller ikke i Hinduismen.

Men hinduisme har sådan set ikke påduttet nogen, at man ikke må dit og dat. Man må selv lære sin "dharma" og dermed kende sine pligter i forhold til sig selv og sine omgivelser; det vil sige det samfund man er en del af.

For hinduer er religion en lærdom, man må lære så længe man lever. Vi har ingen "kære Mor" der anviser os, hvad vi må og ikke må. Derfor er derintet ubetinget ja eller nej svar.

Men vi har mange episoder i det gamle Hindu Epos, hvor der er handlinger, som kan komme tæt på begreber som kloning og genmanipulation. Men det var Guderne, der udførte disse handlinger, ikke mennesker.

Moderne hinduer går ikke ind for genmanipulation eller kloning, ikke på grund af religionen, men man mener det er uetisk, fordi man ikke ved, hvad det vil ende med. Det er ud af respekt for "naturen", som vi betragter som "Moder", og som enestående og som noget der ikke må forstyrres.

Håber I får noget ud af svaret - god arbejdslyst.

Dhamu Chodavarapu

hindu, debattør

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.