Spørg

Muslim: Må jeg gerne have veninder?

Det er ifølge Koranen ikke i orden at have veninder, som man krammer. Foto: Jasmin Merdan

Ifølge Koranen må muslimske mænd ikke have veninder

Spørgsmål
Jeg er en muslimsk dreng, som ikke har en kæreste men til gengæld nogle gode veninder. Vil først og fremmest vide, om det er haram at have veninder, såfremt det ikke eskalerer til noget mere? Og om det er okay at kramme dem?

Venlig hilsen
Mohamed

Svar
Hej Mohamed

I Koranen står der om de troende mænd, ”at de skal sænke deres blikke (når de møder andres kvinder) og bevare deres dyd. Dette er renere for dem.” og til de troende kvinder, siger Koranen, ” at de på (samme vis) skal sænke deres blikke, (når de ser fremmede mænd), og bevare deres dyd og ikke åbenbare deres (naturlige og kunstige) skønhed.” (24:31-32)

I lyset af ovenfornævnte bud i Koranen må en troende mand eller kvinde ikke have pige-venner eller omvendt. Men det betyder ikke, at det er forbudt at snakke med dem, for eksempel på arbejde, i skole, på offentlige institutioner og så videre, hvor det bliver nødvendigt at tale med dem og drøfte deres sager med dem, være i arbejdsgrupper, hvor der er mænd og kvinder til stede.

Dette er tilladt i Islam, så længe man overholder Islams bud og ikke overskrider, hvad der er nødvendigt. Det vil altså sige, at man heller ikke må kramme. Grunden til at Islam sætter denne grænse er, at en ting hurtigt kan føre til det andet i et venskabsforhold med det modsatte køn. Derfor holder Islam os på den sikre side.

Venlig hilsen
Naimatullah Basharat
Imam

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.