Allah straffer ikke tanker

Jo tættere du prøver på at komme mod din Skaber, jo mere prøver Satan på at få dig væk, skriver Mohammad Al-Jizani. Foto: Petros Karadjias/AP/ritzau

I islam har man ikke syndet ved at have dårlige tanker. Det er først, når man fører tankerne ud i livet, at disse bliver til synder, forklarer den muslimske hjemmesideredaktør Mohammad Al-Jizani

Spørgsmål:

Jeg er en muslimsk bror, som har taget mig utroligt meget sammen inden for islam. Fra den ene dag til den anden stoppede jeg med al synd og ville gøre mange ting for islam. Siden den første dag jeg har taget mig sammen, har jeg haft en uforklarlig krig med Satan. Jeg ved det er ham. Han hvisker til mig nogle ting, som jeg kan gå helt amok over.

Jeg laver stadig de ting, som man skal for Allahs skyld: Bede, dua, læse Koran og få så meget viden som overhovedet muligt. Læser bøger og takker Allah. Jeg vil aldrig forlade min salah og ej heller ikke min islam. Men jeg bliver sindssyg engang imellem og samtidigt ked af det. Jeg kan ikke få ham ud af mine tanker. Selvom jeg læser Koran osv. Selv når jeg beder og skal i seng, når jeg skal i bad, og sammen med venner. Næsten hele tiden.

Jeg beder til Allah om tilgivelse for de tanker og for at Allah gør mig mere ren og ikke straffer mig for tankerne. Der kommer så mange dårlige tanker, at jeg er flov over at skrive dem. Men det jeg er mest bange for er, om jeg bliver straffet for det. Men jeg kan styre mig selv. Så i handlingerne og snak har jeg magten og gør de ting for Allah.

Kan du hjælpe bror?

Salam Aleikum

Svar:

Fred være med dig kære bror.

Det er smukt, at du har valgt at tage din religion mere seriøst og er blevet en praktiserende muslim. Hidaya (vejledelse) kan komme til én meget hurtigt og uforventet, så det er ikke overraskende, at du valgte at tage din religion mere seriøst fra den ene dag til den anden. Mange har prøvet at vågne fra deres søvn ud af det blå og begynde at tage deres religion mere seriøst. Og her snakker jeg ikke om den fysiske søvn, men den søvn ens sind er i, når spiritualiteten ikke er der i ens liv. Allah (swt) har ikke brug for vores tilbedelse, det er derimod os, der har behov for Ham, Den Almægtige.

Du siger, at Satan er begyndt at hviske i dine ører uforklarligt meget. Dette er meget normalt for den, der har valgt at tage et skridt nærmere mod Skaberen. Jo tættere du prøver på at komme mod din Skaber, jo mere prøver Satan på at få dig væk fra denne vejledelse. Altså kort sagt forholder det sig sådan, at jo mere vejledt du bliver, jo mere prøver Satan på at vildlede dig. Det er nemlig her, du skal benytte dig af Jihad Al-Nafs (anstrengelsen mod én selv) og prøve at undertrykke de idéer og lyster Satan giver dig.

Du skriver, at du beder Allah (swt) om tilgivelse for disse tanker, og dette er en meget smuk ting, men i islam forholder det sig sådan, at tanker alene ikke er en synd. Så du har faktisk ikke syndet ved at have disse dårlige tanker. Det er først, når du fører dem ud i livet, at disse bliver til synder.

I islam forholder det sig nemlig sådan, at du får belønning for en god gerning, du udfører. Du får også belønning for en god tanke, du har, som du dog ikke fører ud i livet. Du får derimod synder for en dårlig handling, du udfører. Men du får ikke synder for en dårlig tanke, du har, som du ikke fører ud i livet. Allah (swt) er sandelig Den Barmhjertige, Den Retfærdige, og dette beviser Hans retfærdighed samt nåde.
Men selvom disse tanker, du får, ikke er synder, er det stadig en skøn ting, at du beder Allah (swt) om tilgivelse. Dette hjælper dig hen mod bedre og renere tanker.

Det er også meget anbefalelsesværdigt, at du læser i den hellige Koran. Dette hjælper meget påat få folk på bedre tanker.

Til sidst vil jeg blot understrege det, jeg allerede har sagt, og det er, at du ikke får synder for disse tanker og derfor ej heller straf. Dette er svaret på dit spørgsmål kære bror. Inshallah det hjalp.

Mohammad Al-Jizani, shia-muslimsk hjemmesideredaktør på www.al-noor.dk og www.shiaonline.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.