Det har konsekvenser at vælge islam

Mogens Mogensen, teolog. – Foto: Arkivfoto

Det har altid stor betydning at skifte religiøs identitet, også selv om religion måske ikke tidligere har spillet nogen stor rolle i ens liv, hævder Mogens Mogensen

Mogens Mogensen svarer i anledning af udgivelsen af bogen "Dåb og religionsskifte" på spørgsmål fra læserne.

Spørgsmål:

Vi har en søn på 30 år, som har fundet en pige fra Marokko, som er muslim. Vores søn fortæller os, at hvis de skal flytte sammen, betinger det, at de bliver gift. Hvis de skal giftes, betinger det, at vores søn skifter tro til islam og skriver under på, at han vil være muslim. Er dette rigtigt? Hvad indebærer det, at man skriver under på at man vil være muslim?

Vores søn mener ikke, at det har den store betydning. Han vil ikke forandre sig meget af den grund, mener han. Men vil det få nogen følger evt. fra hendes familie?

Vi tænker også på, hvordan hans danske venner vil tage imod hans nye tro. Vil man kunne leve her i Danmark som dansk muslim og blive betragtet som "normal" dansker?

Venlig hilsen

Et par bekymrede forældre

Svar:

Kære bekymrede forældre

Det er korrekt, at en muslimsk kvinde – ifølge islamisk lov – ikke må gifte sig med en kristen mand. Derimod må en muslimsk mand gerne gifte sig med en kristen kvinde. Der er dog eksempler på muslimske kvinder, som – imod islamisk lov og ofte også imod forældrenes ønsker – har giftet sig med kristne mænd.

Når jeres søn har fået at vide, at han skal skrive under på, at han vil være muslim, er meningen sandsynligvis den, at han formelt skal konvertere til islam. Det foregår ved, at han – som oftest i nærvær af en imam og andre muslimer – udtaler den muslimske trosbekendelse, at der er ingen Gud uden Allah, og Muhammed er hans sendebud. Ofte vil konvertitten så blive udstyret med en attest, der bekræfter, at han er konverteret til islam.

Der er omkring 5.000 danskere, som er konverteret til islam inden for de seneste årtier, mange af dem i forbindelse med ægteskab med muslimer. Lige som der er jøder, som er "normale danskere", er det naturligvis også muligt for en dansker at konvertere til islam og som muslim være "normal dansker". Der vil sikkert være nogle venner, som vil tage det ilde op, at han i givet fald konverterer, mens andre vil acceptere det.

Der, hvor problemet efter min mening ligger, er, at jeres søn ikke mener, at det har den store betydning, om han konverterer til islam, og at han ikke vil forandre sig meget af den grund. Det har altid stor betydning at skifte religiøs identitet, også selv om religion måske ikke tidligere har spillet nogen stor rolle i vedkommendes liv.

At konvertere til islam indebærer, at man melder sig ud af folkekirken, med alt hvad det indebærer. At blive muslim indebærer at andre muslimer (især familien) som oftest vil have klare forventninger om, at konvertitten på en række områder følger islamisk skik og brug, fx mht. spisevaner, og at børnene opdrages som muslimer.

At konvertere til islam betyder, at man skifter sin tro og sit livsgrundlag ud, og selv om man ikke har været så bevidst om den side af tilværelsen før, så er det en sag, som fortjener en meget grundig overvejelse, da det har vidtrækkende konsekvenser, som det midt i en forelskelse kan være svære at erkende og overskue.

Med venlig hilsen

Mogens S. Mogensen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.