Gud gør det let for menneskene

Skal muslimer undgå alle fødevarer med tilsætningsstoffer? Foto: Craig Jewell/stock.xchng.

Tilsætningsstoffer i fødevarer rummer ofte en lille smule alkohol. Hvad skal man som muslim stille op med det? Forfatter og foredragsholder Aminah Tønnsen svarer

Spørgsmål:

Kære Aminah

Mit spørgsmål handler om madvarer. Langt de fleste madvarer i Danmark indeholder aromaer (smagsstoffer). Hvis der er aroma i en madvare, er der i langt de fleste (måske 95 % af tilfældene) også ca. 0,01 % (deromkring eller mindre) alkohol i, da smagsstofferne bliver opløst i alkohol som fordamper under fremstillingsprocessen, men der er altså ca. 0,01 % alkohol tilbage i det færdige produkt.

Mit spørgsmål lyder så: er det tilladt/halal at indtage et produkt som indeholder denne smule alkohol eller ej? Det er vigtigt at gøre klart, at det drejer sig om en masse madvarer i Danmark (og faktisk også resten af bl.a. Europa). Håber I kan hjælpe mig med at give svar på dette ret komplicerede spørgsmål.

Med venlig hilsen
Hafsa

Svar:

Kære Hafsa, fred være med dig

Gud siger flere steder i Koranen, at Han gør det let for menneskene - og ikke vanskeligt. Det må alt andet lige betyde, at islamiske leveregler skal overholdes inden for fornuftige og rimelige rammer i den til enhver tid aktuelle kontekst.

Det arabiske ord "khamr" betyder ikke kun vin eller alkohol, men "det, der slører sanserne". Det bliver traditionelt fortolket som "det, der slører sanserne, skaber afhængighed og ødelægger ens eget og sine nærmestes helbred og økonomi". Endvidere er det forbudt "at indtage selv små mængder af det, der indtaget i stor mængde, slører sanserne..."

Se evt. denne artikel på Islam Online.

Når en muslim lever i et ikke-muslimsk land, i hvilket svineprodukter er normal spise for landets ikke-muslimske indbyggere, bør muslimen på rimelig vis sikre sig, at hun/han ikke spiser svineprodukter (eksempelvis ved at læse varedeklarationer på færdigprodukter) - selv om det kun drejer sig om en lille del af et bestemt levnedsmiddel. Det samme gælder for indhold af alkohol i færdigretter, medicin eller chokolade.

Der er nogle lærde, der mener, at man derudover også bør sikre sig, om et evt. tilsætningsstof er fremstillet på basis af svineprodukter eller alkohol. Andre mener, at man derved går for vidt og komplicerer dagligdagen unødvendigt. (Jeg har eksempelvis endnu aldrig hørt om, at nogen skulle være blevet beruset af indtagelse af fødevarer med tilsætningsstoffer fremstillet på basis af alkohol.)

Andre igen påpeger, at et forbudt stof bliver tilladt, hvis det undergår en kemisk forandring. Eksempelvis udvindes den gængse form for gelatine af knogler fra svin; men eftersom hver eneste knogle, der bruges til fremstilling af gelatine, gennemgår en kemisk proces, opstår der et nyt stof, der er fuldstændig anderledes og derfor må spises.

Når der som her er delte meninger om et spørgsmål, er det op til den enkelte at ransage sin samvittighed og tage stilling. Den enkelte skal stå til ansvar for sine handlinger, valg og fravalg over for Gud alene.

Man kan naturligvis komme ud over problemet ved at fremstille alle måltider fra bunden af friske råvarer; men det er der nok ikke altid overskud til i en travl hverdag, hvis der skal laves mad til en hel familie.

Jeg har skrevet lidt om tilsætningsstoffer her.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.