Hjælp, jeg er forelsket i en gift kvinde!

"Du skal vide, at det traditionelt ikke er tilladt for en muslimsk kvinde at gifte sig med en ikke-muslimsk mand," skriver forfatter og panelist på religion.dk Aminah Tønnsen. Foto: colourbox.com

Så vidt jeg kan se, er hun ikke gift med borgerlig gyldighed, svarer den muslimske forfatter Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg tillader mig at skrive til jer, da jeg står i en lidt svær situation.

Jeg har for nylig mødt en dansk pige på 25 år, som jeg er blevet forelsket i, og jeg kan forstå på hende, at hun også syntes rigtig godt om mig. Jeg er selv dansk, og har boet hele mit liv i Danmark. Det samme er pigen.

Situationens kerne er, at hun er arabisk gift med en muslim, som har boet i Danmark i 20 år (han er 47 i dag) og sidder i fængsel for forskellige former for kriminalitet, men bliver løsladt i år.

Pigen har fortalt mig, at hun har sagt til sin mand, at hun ikke vil have mere med ham at gøre, og at hun ikke ønsker at være gift med ham længere. Hun siger, at hun er bange for manden, i det hun siger, han har slået hende flere gange og været voldelig overfor hende.

Jeg er lidt i tvivl om, hvordan man skal forholde sig i sådan en situation i forhold til jeres religion, som jeg desværre intet kender til.

Jeg kan rigtig godt lide pigen, og holder enormt meget af hende, men jeg er ikke interesseret i at fornærme hendes mand eller hans familie. Jeg tror også, at pigen er bange for at indlede et forhold til mig af hensyn til sin mand.

Hun siger, at han vil opsøge hende, når han bliver løsladt fra fængslet, fordi hun er hans kone. Pigens far siger dog, at han har talt med ham, og han har fortalt, at han har mødt en ny dansk pige, og hvis blot han får de guldsmykker tilbage, som han har givet min veninde, er han ligeglad med hende og vil ikke blande sig i, hvad hun gør. Hvordan skal jeg forholde mig til ovennævnte?

Jeg håber, at I vil have ulejlighed med at besvare mit spørgsmål?

Venlig hilsen
Peter

Svar:

Kære Peter

Ja, det er en svær situation, du står i, især fordi den pige, du er forelsket i, så vidt jeg kan forstå ud af dit brev, ikke er gift med borgerlig gyldighed, men kun på traditionel islamisk vis. Derfor vil meget afhænge af den imam, hun henvender sig til for at få skilsmisse.

Ud fra de få oplysninger du giver, lyder det som om, hendes mand er mere interesseret i guldsmykkerne end i sin hustru. Derfor er jeg tilbøjelig til at mene, at det nemmeste for hende er at returnere guldsmykkerne til ham for at få fred; men hun skal naturligvis sørge for, at der er vidner til stede ved overdragelsen, og at hun får et dokument, der bekræfter aftalen.

Denne form for skilsmisse, hvor kvinden løskøber sig selv, hedder på arabisk khol. På Islamisk Kultur Center på Horsebakken i København skulle der være oprettet en gruppe, der tager sig specielt af mægling og skilsmisse.

Jeg vil anbefale pigen og hendes far at opsøge denne gruppe for at forklare situationen og få råd om, hvordan sagen/skilsmissen kan gribes an.

Dernæst skal du vide, at det traditionelt ikke er tilladt for en muslimsk kvinde at gifte sig med en ikke-muslimsk mand, og at sådanne ægteskaber ikke er velsete i muslimske kredse.

Der er ganske få imamer i Vesten, der vier sådanne par; men I må nok nøjes med en tur på rådhuset, hvis I vil giftes - medmindre du bliver interesseret i islam og beslutter dig for at blive muslim.

Dernæst skal du vide, at islam ikke tillader seksuelle forhold uden for ægteskab. Det er i princippet en privat sag, hvordan I forholder jer dertil; men der kan være et muslimsk netværk (og den dermed følgende sociale kontrol) at tage hensyn til - foruden pigens samvittighed over for Gud, naturligvis.

Men lad nu være med at forhaste jer. Ifølge islam skal der gå minimum tre måneder, før en muslimsk kvinde må gifte sig igen efter en skilsmisse.

Der er endvidere mange ting at tage stilling til, når man overvejer et tværreligiøst ægteskab. Eksempelvis er det vigtigt at tage en snak om, i hvilken tro vil I opdrage jeres eventuelle børn, hvilke højtider I vil markere i jeres hjem og meget andet.

Under alle omstændigheder er det nok en god idé at læse lidt om islam for at forstå din kommende hustru noget bedre og vide, hvad du går ind til.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og panelist på religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.