Hvor længe må man holde ramadan?

©Yousef Deeb/Wostok Press/MaxpppPalestine, Gaza30/07/2011Le ramadan, mois de jeune rituel des Musulmans a debute sur le marche de Al-Zawiya dans le centre de Gaza.Palestinians shop for food ahead of the Muslim holy fasting month of Ramadan at Al-Zawiya market in Gaza City on July 30, 2011

Islam tillader fortolkning af reglerne for ramadan, hvilket åbner op for forskellige, men stadig gyldige ramadanperioder, forklarer Safia Aoude

Spørgsmål:

Hvornår afsluttes den islamiske måned ramadan?

Efter min forståelse går en islamisk måned fra nymåne til nymåne, men ikke desto mindre blev den meget omtalte ramadanfest i Snapstinget holdt allerede den 6. september sidste år, og da var det ikke nymåne!

Ifølge almanakken går ramadan i år fra den 11. august til den 9. september - med en note om lokal variation pga. at måneden regnes efter imamens observation af den nye måne.

Kristeligt Dagblad havde en artikel om afdæmpet fejring af ramadanens afslutning i USA, fordi måneden i år sluttede netop 11. september. Men samme almanak, som anfører afslutningen til 9. september, skriver i månedsoversigten for september, at nymåne falder 12. september kl. 12:30.

Og da nymåne er defineret som det tidspunkt, hvor sol og måne står diametralt modsat på himlen, set fra jorden, er tidspunktet (ikke klokkeslættet) det samme overalt på kloden.

Endda er månen på det tidspunkt ikke "ny", men sort, så der må gå yderligere nogle timer før en imam kan observere den nye måne. Logisk set burde Ramadans afslutning derfor først falde den 12. eller 13. september - måske med undtagelse af enkelte stillehavsøer lige øst for datolinien, men bestemt ikke undtaget USA, da det østlige USA med New York kun er 6 timer efter os.

Jeg er med andre ord skrupforvirret! Hvad er forklaringen?

Med venlig hilsen
Morten

Svar:

Hej Morten

Ramadanen sluttede i Danmark den 9. september ved solnedgang; 9. september var altså sidste dag i ramadanen i Danmark.

Ramadanens start, længde og afslutning bliver reguleret af både på religiøse og astronomiske grundlag.

Festen i Snapstinget den 6. september var ikke nogen religiøs fest, men blot en lejlighedsvis "festlighed", planlagt og udført af en række personer med tilknytning til Folketinget. Det var altså en privat festlighed, der IKKE markerede afslutningen på Ramadanen i henhold til religiøse eller astronomiske grundlag.

Det er nymånen, der afgør ramadanens start og afslutning. Men nymånen skal ses FØR solnedgang, og idet månen ikke er synlig på samme tidspunkt over hele kloden, kan der være forskelle på, om det er den ene eller den anden dag, ramadanen starter eller slutter.

Du kan se nymånens synlighed de forskellige steder på jorden på forskellige datoer på websiden http://moonsighting.com/ - på grund af jordens rotation og månens vinkel til denne, vil en eventuel nymåne kunne ses først vest for USA og så derefter blive synlig i Europa og Asien.

Udover nymånen findes der også en række religiøse retningslinjer, for eksempel hvad man gør, når for eksempel det er overskyet og nymånen ikke er synlig.

Under alle omstændigheder kan Ramadan aldrig vare længere end 30 dage, så selv om nymånen ikke skulle kunne være synlig før solnedgangen på den 30. dag, vil muslimerne aldrig komme til at faste endnu en dag på grund af denne regel.

Nogle lande vælger at fastsætte ramadanen ud fra RENT astronomiske hensyn, for eksempel Tyrkiet.

Andre lande regner måske nymånens stilling ud astronomisk, men udråber ikke ramadanen, medmindre også de religiøse hensyn er blevet opfyldt.

Begge tiltag er lige gyldige i islam, som tillader forskel i fortolkningen af visse kilder (fiqh). Danmarks muslimer vælger så enten at følge et muslimsk lands afgørelse (selv om dette kan medføre, at landets afgørelse geografisk set kan være ugyldig i Danmark), eller man vælger at se og bekræfte nymånen i Danmark og derefter fastlægge sin ramadanstart/afslutning.

Problemet er naturligvis også, at der i Danmark ikke findes nogen
"måne-komité", der kan fastsætte ramadanens start for præcis Danmark. I Norge har det Islamiske Råd oprettet sådan en måne-komité for at komme de mange kontroverser til livs.

Med venlig hilsen
Safia Aoude
Forfatter og panelist på religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.