Hvorfor fritages muslimske børn for kristendomsundervisning?

Der findes ikke mig bekendt nogen regler for, om muslimer må eller ikke må blive udsat for kristendomsforkyndelse, skriver muslimske Safia Aoude. Foto: Foto: Christophe Petit Tesson

"Kristendomskundskab i folkeskolen har stadig forkyndende karakter og derfor kan man blive fritaget for det," svarer muslim og cand. jur. Safia Aoude

Spørgsmål:

Jeg har siddet og læst Koranen igennem, fordi jeg gerne vil vide, hvad
grundlaget for fritagelse fra kristendomsundervisningen i folkeskolen er?

Er det ifølge islam blasfemisk at modtage forkyndende undervisning eller generel undervisning om andre religioner? Hvis ja; står det i Koranen, eller er det en tolkning?

Håber, I kan hjælpe mig med mine spørgsmål.

Med venlig hilsen
Anna

Svar:

Kære Anna

For muslimer er islam den rette og den eneste vej; forkyndelse af andre trosretninger, som for eksempel jødedom eller kristendom, vil således ikke have nogen teologisk effekt på islam som religion. Af den grund findes der ikke mig bekendt nogen regler for, om muslimer i det hele taget må eller ikke må blive udsat for kristendomsforkyndelse.

I Allahs sidste åbenbaring (Koranen) nævnes flere situationer, hvor profeten Muhammed (Allahs fred og velsignelser med ham) bliver udsat for omvendelsesforsøg fra kristen side, for eksempel, surah 2, vers 135 eller surah 2 vers 111. Profetens standardsvar er at bede om bevis for kristendommens påstande, og at fastholde troen på den ene Gud.

Profeten Muhammed (Allahs fred og velsignelser med ham) var altså ikke bange for at gå i dialog med kristne forkyndere, og der findes talrige eksempler på, at kristne og muslimer har indgået teologiske debatter med hinanden.

I Danmark står Danmission nok som den mest kendte af de kristne organisationer, der aktivt arbejder med dialog med den muslimske verden.

Islamisk-kristent Studiecenter i København fokuserer også på den islamisk-kristne dialog og har lige haft besøg af en kendt islamisk lærd fra Ghana, som er en energisk fortaler for dialog med kristne.

I nogle muslimske lande findes der regler for, hvordan og hvornår kristne må forkynde overfor muslimer; i andre lande er det helt forbudt at forkynde kristendommen, men igen: det fremgår ikke eksplicit af islamisk sharia, så vidt jeg har kendskab til.

Den praktiske årsag til, at man for eksempel i folkeskolen som forælder, har mulighed for at fravælge kristendomsundervisningen stammer fra Grundlovens bestemmelse om religionsfrihed, hvorved Folkeskoleloven i sin paragraf 6 stk. 2 siger, at:

"et barn skal efter anmodning fritages for at deltage i undervisningen i kristendomskundskab, når forældremyndighedens indehaver skriftligt over for skolens leder erklærer selv at ville sørge for barnets religionsundervisning".

Netop fordi kristendomskundskab som fag i folkeskolen stadigvæk er af forkyndende karakter.

Med venlig hilsen
Safia Aoude
Cand.jur og muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.