Ligestilling

Koranen undertrykker ikke kvinder

Det er centralt i islam, at man bruger sin sunde fornuft, når man læser og forstår Koranen og sin omverden. Selve Koranen er enkel og tydelig, skriver Aminah Tønnsen. Arkivfoto. Foto: ARENSBAK HELLE/ritzau

Islam undertrykker ikke kvinder. Til gengæld er muslimer ikke bedre mennesker end andre, derfor kan man også finde muslimske mænd, som ønsker at herske over kvinderne. Selve Koranen rummer seks vers, som kan tolkes til de mænds fordel

Spørgsmål om kvindeunderstrykkelse i islam

Hej

Vi er fire lærerstuderende, der er midt i at skrive en opgave om islam og menneskerettighederne fra 1948. Vi har læst mange af jeres artikler og brugt dem flittigt. Bl.a. har vi med stor interesse læst Aminah Tønnsens "FN, koranen og menneskeret", og den har været os til stor hjælp.

Men er Koranen virkeligt så enkel, som du har sat det op? Findes der i Koranen ingen beviser på alle de fordomme, folk har om islam så som f.eks. undertrykkelse af kvinders rettigheder i forhold til mandens herunder f.eks. tørklædeproblematikken, eller fordomme om omskæring og æresdrab? Lovliggøres dette nogen steder i Koranen? Og hvis ja: hvor? Eller er det ganske enkelt "overfortolkning" af Koranen, der er tale om?

Håber I vil hjælpe os!

Mette

Svar forfatter og islamisk konvertit

Jeg synes jo selv, at Koranen er enkel og tydelig; men den stiller samtidig store krav til læseren - bl.a. at man følger dens opfordring til at bruge sin sunde fornuft, til at se sig omkring i verden, til at lære af andre folks fejltagelser, til at forholde sig til dens mange ordbilleder og lignelser - og til at forstå den som en helhed. Koranen kræver, at man igennem djihad bekæmper sine egne svagheder og negative tanker: Man skal leve ansvarligt og styre sit eget liv - i stedet for at lade sig styre af omgivelserne eller af destruktive begær.

Koranen undertrykker hverken kvinder eller menneskerettighederne; men muslimer er hverken værre eller bedre mennesker end alle mulige andre. De lever ikke altid i overensstemmelse med idealet beskrevet i Koranen. Lederne har ikke den nødvendige ydmyghed til at lede folket på den rette vej, men misbruger ofte deres autoritet til at undertrykke masserne for at bevare deres egne privilegier og status.

Nogle muslimske mænd har som alverdens mænd tendens til at ville herske over kvinderne, bl.a. ved at sætte æresbegreber højere end deres religion eller ved at begrænse kvindernes udfoldelsesmuligheder. Det giver grobund for misbrug og fordomme - og det er bl.a. derfor, at nogle muslimer vier deres liv til dels at oplyse muslimer om deres rettigheder og ansvar - dels til at imødegå fordomme og generaliseringer.

Spørgsmålet om, hvorvidt Koranen skulle være kvindeundertrykkende eller ej, er i de seneste femten år blevet diskuteret igen og igen i de danske medier, så jeg er lige ved at sige, at jeg ikke kan forstå, at der stadig er ikke-muslimer, der tror, at det er tilfældet. På den anden side er jeg da også opmærksom på, at der er mange personer med muslimsk baggrund, der via deres adfærd og udtalelser bekræfter ikke-muslimernes fordomme - ligesom der på den politiske og religiøse højrefløj er kræfter, der med vold og magt forsøger at fastholde et negativt billede af islam og muslimer.

Når man taler om kvindeundertrykkelse, drejer det sig om sølle seks vers ud af Koranens mere end 6.000 vers, der af mange bliver fortolket til mændenes fordel - selvom de lige så vel kan fortolkes på en helt anden måde.

Det gælder for muslimske kvinder som for alle mulige andre kvinder, at jo mere uddannelse de får, jo mere bevidste bliver de om deres rettigheder, og jo oftere gør de opmærksom på kønsdiskrimerende forhold og forlanger deres ret. Der er inden for de seneste 15 år sket utrolig mange ting f.eks. på det familieretlige område, bl.a. i Marokko, Egypten, Libyen og Tunesien - ja selv i Saudi-Arabien er der skred i tingene.

I kan læse mere om de enkelte emner på min hjemmeside www.islamstudie.dk. Gå ind på "Islam fra A til Å" eller på "Familie og kønsroller" - eller brug søgefunktionen.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.