Korsfæstelsen deler muslimer og kristne

Det bibelske stof som findes i Koranen, er ofte anbragt i en anden kontekst end i Bibelen, og tit virker det som om pointen i Koranens version er en anden end den bibelske, skriver Henrik Ertner Rasmussen. - Foto: Foto: www.colourbox.com

Koranen og Bibelen har en del beretninger tilfælles, f.eks. Jesu korsfæstelse. Men bibelstoffet får en anden drejning i Koranen, fortæller generalsekretær Henrik Ertner Rasmussen

Spørgsmål:

Hvad fra Bibelen og Koranen er ens - er Moseloven/-bøgerne? Det er jo Paulus' fortjeneste, at kristne i dag ikke følger Moselovens regler om uren mad, og at kristne ikke er omskårne.

Det gør muslimer jo, har de så Moseloven tilfælles?

Mette Jensen

Svar:

Kære Mette Jensen

Der er ikke noget i Bibelen og Koranen som er helt ens. Alligevel findes der en del "fælles gods" som f.eks. beretningen om Moses og tornebusken. Der er også diverse overfladiske kulturelle ligheder, som dem du selv nævner, eksempelvis omskærelse af mænd.

Omskærelsen er dog et emne, der viser, at ligheden ikke har ret meget med Moseloven at gøre. Moseloven foreskriver, at israelitiske drengebørn skal omskæres på ottendedagen efter fødslen, mens der ikke er fastlagt noget sådant for muslimske drengebørns vedkommende.

Blandt muslimer er det almindeligt at vente med at omskære drengene til de er mindst et par år gamle, somme tider op til otte-ni år. Det er heller ikke alle spiseregler i Moseloven, der overholdes af muslimer, selvom jøder og muslimer er enige om, at svinekød er urent.

Islamisk lov foreskriver f.eks. ikke, at kød og mælkeprodukter ikke må blandes, når man laver mad, sådan som det er tilfældet i jødisk tradition. Krebs- og skaldyr er heller ikke urene iflg. islam, selv om de er det i Moseloven.

Det bibelske stof, som findes i Koranen, er ofte anbragt i en anden kontekst end i Bibelen, og tit virker det som om pointen i Koranens version er en anden end den bibelske. Koranen anbringer heller ikke det bibelske materiale i en fremadskridende, historisk form, men mere som eksempler fra tidligere profeters erfaringer med Gud.

I det hele taget er Koranen ikke en kronologisk beretning, som det meste af Bibelen er det.

Der er også visse beretninger i Koranen om Jesus, hvor man må sige, at budskabet er nærmest diametralt modsat. De fleste muslimer fortolker f.eks. ordene om Jesu korsfæstelse som noget der IKKE skete, hvorimod Bibelens beretninger om Jesus på korset ikke efterlader nogen tvivl om, at han virkelig blev korsfæstet og døde, men opstod på tredjedagen.

En anden beretning i Koranen om Jesus fortæller, at Han formede fugle af ler og pustede på dem, så at de blev levende. Den beretning findes ikke i Bibelen, men den findes i apokryfe beretninger om Jesu liv.

Overordnet set må man sige, at Koranen ikke omfatter et eneste direkte citat fra Bibelen. Det ser snarere ud til, at det bibelske materiale i Koranen stammer fra mundtlig overlevering og så har fået en anden drejning, således at budskabet ikke nødvendigvis bliver det samme.

Med venlig hilsen
Henrik Ertner Rasmussen
Generalsekretær i Dansk Europamission

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.