Mor, jeg er blevet muslim!

Man behøver ikke klæde sig eksotisk for at være muslim, skriver Aminah Tønnsen.

RELIGIØS OMVENDELSE: Heldigvis får langt de fleste konvertitter efter nogen tid et mere afslappet forhold til deres tro, så de igen er til at være i stue med, skriver Aminah Tønnsen

Aminah Tønnsen svarer på to spørgsmål om konversion til islam.

Spørgsmål 1:

Hej Aminah

Findes der en forening for pårørende til konvertitter. Vores datter er konverteret, og jeg forstår hende ikke. For mig er tro en privat sag, som man ikke behøver at klæde sig ud for at efterleve. Jeg kan ikke forstå, at det er nødvendigt at have tørklæde på og lange gevandter. Jeg synes, man helt uden problemer kan klæde sig anstændigt og leve med sin tro uden uniform. Er der et forum for pårørende, hører jeg gerne nærmere.

Med venlig hilsen

En mor

Svar:

Det kommer nok som et chok for de fleste, når deres børn vælger en anden tro, end de har opdraget dem i. Det kan føles voldsomt, fordi man ofte ser, at mennesker, der pludselig går hen og bliver religiøse, bliver det på en meget ekstrem måde, og især i begyndelsen går højt op i udvortes regler og symboler. Heldigvis får langt de fleste efter nogen tid et mere afslappet forhold til deres tro, så de igen er til at være i stue med.

Jeg er fuldstændig enig med dig i, at man ikke behøver klæde sig eksotisk for at være muslim. Hvis du selv sætter dig ind i islam og det at være muslim i Danmark, vil du muligvis kunne påvirke din datter til i det mindste at sætte sig ind i forskellige måder at være muslim på.

Her på religionsdebatten har der været flere forskellige artikler netop om klædedragten - se fx "Kravet om beskeden klædedragt". Fra denne artikel er der også links til forskellige muslimske kvinder, der argumenterer imod tørklæde og uniformering.

Nils Sandahl portrætterer i "Islams ansigter" (Tiderne Skifter 2004) seks forskellige herboende muslimer, og Karen-Lise Johansen fortæller i "Muslimske stemmer" (Akademisk Forlag 2002) om religiøs forandring blandt unge muslimer i Danmark.

Jeg hørte for ganske nylig en radioudsendelse med en ung pige, der en tid lang har været medlem af Hizb-ut-Tahrir, men som igen er trådt ud af organisationen. Det er ikke lykkedes mig at finde udsendelsen på Danmarks Radios hjemmeside. Måske kunne du få hjælp til at finde udsendelsen på nettet, hvis du ringer eller skriver derind.

Jeg kender kun en enkelt forening for pårørende til unge mennesker, der er blevet muslimer. Det er "Mennesker imod fundamentalisme", der er oprettet specielt for pårørende til unge mennesker, der har valgt at slutte sig til den meget omdiskuterede organisation Hizb-ut-Tahrir. Der er ikke megen aktivitet på foreningens hjemmeside, men du kan muligvis via foreningen komme i kontakt med andre forældre i samme situation.

Under alle omstændigheder synes jeg, det er vigtigt, at du på din side forsøger at opretholde god kontakt med din datter samtidig med, at du informerer dig om hendes tro.

Spørgsmål 2:

Hvorfor er der så mange, der lige pludselig konverterer til islam, og hvad er det, der gør, at kvinder konverterer til islam, hvor de ikke har så mange rettigheder?

Emil

Svar:

At vesterlændinge vælger at bekende sig til islam er ikke noget nyt fænomen; men der er nok mere fokus på det i dag, end der var for 20-30 år siden. Hver eneste har gjort sig nogle overvejelser forud og har sin egen historie at fortælle. Du kan læse mere herom i denne artikel.

Tina G. Jensen og Kate Østergaard har i forbindelse med et større forskningsprojekt lavet en foreløbig rapport om omvendelse til islam i Danmark.

Det er ikke noget problem for en kvinde at blive muslim, eftersom islam i sig selv ikke er hverken kønsdiskriminerende eller kvindeundertrykkende. Man kan naturligvis være uheldig at havne i et miljø, hvor muslimer med indvandrerbaggrund er mere bundet til deres hjemlandes kulturtraditioner end til islam; men så er der jo ikke andet at gøre end at kæmpe for sine rettigheder.

Se også svaret "Mænd og kvinder er ligeværdige i islam".

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen
Muslimsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.