Mødomskontrol og jomfrutegn

Der er i Koranen ingen henvisning til jomfruelighed eller jomfrutegn, som det kendes fra Det gamle Testamente, mener Aminah Tønnsen.

KVINDESYN: Mødomskontrol er i dyb modstrid med den køns-lighed, som Koranen er udtryk for, forklarer foredragsholder og forfatter Aminah Tønnsen

Rikke har stillet foredragsholder og forfatter Aminah Tønnsen fire spørgsmål om kvindesyn indenfor islam. Spørgsmålene fra Rikke står i kursiv foran svarene fra Aminah Tønnsen.

I hvilke sura i Koranen kan jeg finde noget om kvindens jomfrulighed før ægteskab?

Koranen anbefaler, at seksuallivet begrænses til at foregå inden for rammerne af et lovformeligt ægteskab (24:33). Det gælder naturligvis for begge køn. Derudover er der i Koranen ingen henvisning til jomfruelighed eller jomfrutegn, som det kendes fra det Gamle Testamente.

Mødomskontrol i forbindelse med indgåelse af ægteskab er opstået i patriarkalske kulturer og er udtryk for en uhyrlig dobbeltmoral, idet det udelukkende gælder for kvinden og ikke for manden. Det er derfor i dyb modstrid med den kønslighed, som Koranen er udtryk for.

Skulle Gud, der er kærlig, nådig og barmhjertig skabe så forskellige mødomme, som Han nu engang gør (nogle piger bløder ved første samleje, andre gør ikke) for så efterfølgende at fordømme de piger, der ikke bløder, på bryllupsnatten?

I hvilke sura i Koranen kan jeg finde noget om kvinders rettigheder i forhold til mænd?

Se svarene:

Mænd og kvinder er ligeværdige i islam

Børn og forældre i islam

Islam og menneskerettigheder

Frelse

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen
Muslimsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.