Sådan konverterer du til islam

Kampagnens mål er at give muslimer muligheden for at konvertere og selv vælge religion. Her et billede fra Europas største moske i den italienske hovedstad, Rom. -

I dette svar fortæller muslimsk forfatter Aminah Tønnsen hvad man skal gøre, hvis man gerne vil konvertere til islam

Spørgsmål:

Hej Aminah Tønnsen

Jeg er kærester med en fantastisk dejlig mand, som er af muslimsk oprindelse. Vi er forlovet og skal giftes. Jeg er derfor kommet et skridt
tættere på islam, og for hver dag der går synes jeg at holde mere og mere af den religion. Det er ikke et krav fra hans forældre eller ham selv, at jeg skal konvetere til islam, men jeg går så småt og overvejer det. Så mit spørgsmål er til dig er: Hvordan foregår det, hvad er reglerne og skal jeg gå med tørklæde?

Mvh Freia

Svar:

Kære Freia

Rent praktisk bliver man muslim ved at henvende sig til en imam. Bor du i hovedstadsområdet, kunne det f.eks. være Abdul Wahid Pedersen, fartil4@gmail.com eller Abdel Rahim Kurtish ved det Albanske Trossamfund på Frederiksberg, tlf. 3324 1748.

Nogle imamer vil i første omgang nøjes med en orienterende samtale og aftale en senere dato for det egentlige trosskifte for ligesom at være fuldstændig sikker på, at den, der henvender sig, mener det alvorligt.

Du skal medbringe to vidner. Imamen vil bede dig fremsige trosbekendelsen på arabisk, eventuelt ved at du gentager hvert sætningsled efter ham. Imamen vil efterfølgende give dig nogle gode råd. Det er individuelt, hvad imamen siger, for der findes intet standard ritual. Det kunne for eksempel være en påmindelse om, at det i islam er meget vigtigt at bevare et godt forhold til forældre - specielt sin mor, uanset hendes religiøse tilhørsforhold. Eller at man som mindretals-muslim ikke forventes at opfylde alle de regler, der føles naturlige for muslimer bosat i muslimske lande.

Imamen vil sandsynligvis spørge dig, om du har valgt et 'muslimsk' navn, som han kan påføre attesten. Du skal blot vide, at det ikke er et krav, at man tager et nyt (for)navn, og at det er op til den enkelte, om hun/han i det daglige vil bruge det navn, som påføres attesten, og om hun/han ønsker at tage officiel navneforandring.

Du kan læse nogle overvejelser om 'muslimske' navne her. Fra artiklen er der link til en "ordbog over muslimske fornavne i Danmark" fra 2005.

Selvom egentlig undervisning ikke er obligatorisk hverken før eller efter selve trosskiftet, forventes det naturligvis, at man sætter sig ind i islams grundprincipper og ritualer. Derfor viI imamen sandsynligvis spørge dig, om du kender muslimer, der kan sætte dig ind i de daglige ritualer. Hvis du ikke selv kender en muslimsk menighed i nærheden af, hvor du bor, kan imamen sikkert henvise dig til en sådan. Du bestemmer naturligvis selv, om du vil frekventere en etableret menighed eller ej. Du vil modtage et skriftligt bevis på dit nye tilhørsforhold, som du skal fremvise for eksempelvis at få visum til at tage på pilgrimsfærd.

www.islam.dk kan man bestille en såkaldt startpakke med litteratur om islam, et bedetæppe, en tidstabel for bønnen med videre. For en lidt mere tidssvarende tilgang til islam vil jeg dog anbefale dig min seneste bog "Tror muslimer at jorden er flad? 100 spørgsmål om islam i det 21. århundrede" (Gyldendal 2006)

http://www.islamstudie.dk/europa_nyemuslimer.htm ligger der artikler med en række nye muslimers overvejelser og oplevelser i forbindelse med deres valg af islam.

Det er med tørklæder, som det er med alt andet inden for islam: du vælger selv, om du vil følge en anvisning eller ej - og hvilken fortolkning af teksten, du vil lægge til grund for din religiøse praksis. I disse artikler fortæller jeg om nogle af mine egne overvejelser i forbindelse med brugen af tørklæde:
http://www.religion.dk/artikel/107955:–Grunde-til-at-fravaelge-toerklaedet
http://www.religion.dk/artikel/74112:–Kravet-om-en-beskeden-klaededragt

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen, muslimsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.