Hvordan kan jøder tro på Gud efter holocaust?

Hvordan forholder Gud sig til katastroferne? Jeg tror, at Gud har medlidenhed med de mennesker, det onde går ud over, svarer overrabbiner Bent Lexner. Her er det mindesmærket for ofrene for Holocaust i Berlin. Foto: Martin Kierstein

Holocaust blev mindet i hele verden i weekenden på den internationale mindedag for koncentrationslejren Auschwitz. Ifølge tidligere overrabbiner Bent Lexner er Gud ikke skyld i den tragedie, jøderne blev udsat for under Anden Verdenskrig. Katastrofen har grund i menneskets frie vilje til at handle ondt, svarer han

Spørgsmål:

Kære Bent Lexner

Hvordan er det som jøde muligt at bevare troen på Gud efter holocaust?

Med Jobs Bog i Det Gamle Testamente skildres denne religiøse krise, der opstår, når troen på den umiddelbare retfærdighed ophører, og man lever i lidelse og føler Guds svigt.

Her er bogens budskab dog, at uanset hvor svære og ufortjente lidelser, man gennemgår, behøver man ikke at forkaste troen på Gud.

Den teologiske løsning sidst i Jobs Bog er imidlertid at Guds retfærdighed overgår menneskelig bedømmelse (hvis jeg har forstået korrekt).

LÆS OGSÅ:Hvordan skal man forstå Jobs Bog?

Denne forklaring på den menneskelige lidelse synes imidlertid at være lidt vag. Hvis jøderne er Guds udvalgte pagtsfolk, hvordan kunne Gud så lade en katastrofe som holocaust gå ud over jøderne?

Jeg tænker, at man som jøde har brug for mere "substans" end at acceptere, at Gud simpelthen overgår menneskelig forstand, og at man blot skal stole på ham.

Så hvordan kan man fastholde troen som jøde?

Venlig hilsen
Elisabeth Gade Nielsen

Svar:

Kære Elisabeth Gade Nielsen

Dit spørgsmål har dannet baggrund for megen litteratur efter holocaust. Ikke mindst det store spørgsmål: Hvor var Gud? Jeg har tidligere svaret på et lignende spørgsmål og tillader mig at fremsende dele af dette svar til dig.

Jeg mener ikke, vi kan bebrejde Gud det onde, der sker. Hvis vi gik ind på den tankegang, så vil enhver forbryder kunne sige: "Det var ikke mig, det var Guds vilje".

LÆS OGSÅ: Det var ikke Guds skyld, at der var holocaust

For mig er det afgørende, at Gud har givet mennesket dets frie vilje. Vi har mulighed for at vælge, men vi kan ikke standse ondskaben, netop fordi vi har fået det frie valg. Hvis vi vil gøre vore medmennesker ondt, så vil Gud ikke forhindre det.

LÆS OGSÅ: Flere børn og unge tvivler op holocaust

Det svære er, hvordan vi forholder os til Gud i de svære situationer, eller vi kunne spørge: Hvordan forholder Gud sig til katastroferne? Jeg tror, at Gud har medlidenhed med de mennesker, det onde går ud over.

Jeg tror ligesom Dorothee Söelle, at Gud er på ofrenes side og ikke på bødlernes. Ja, jeg tror, at Gud har smerte, således som vi har smerte, når vi oplever det forfærdelige. Noget af det fornemmeste, der er blevet sagt om forholdet mellem Gud og menneskets ondskab, er af en overlevende fra Auschwitz:

"Det faldt mig aldrig ind at tvivle på Guds handlinger eller manglende handlinger, mens jeg var fange i Auschwitz, selvom jeg forstod, hvorfor andre tvivlede. Jeg blev hverken mere eller mindre religiøs på grund af det, nazisterne gjorde imod os, og jeg tror ikke, at min tro blev svækket.

Det faldt mig ikke ind at forbinde vore lidelser med Gud og give ham skylden for dem eller at tro mindre på ham, fordi han ikke kom os til undsætning.

Gud skylder os ikke noget. Vi kan takke ham for livet. Hvis nogen tror, at Gud er ansvarlig for seks millioner menneskers død, fordi han ikke gjorde noget for at redde dem, tænker de på en forkert måde.

Vi har Gud at takke for de få eller mange år, vi lever, og det er vores pligt at tilbede ham og rette os efter hans bud. Vi er her på jorden for at tjene Gud og lyde hans bud."

LÆS OGSÅ: En almægtig og kærlig Gud efter Auschwitz

Så til dit spørgsmål: Mennesker lider ikke på grund af Gud, men på grund af menneskets frie vilje til at handle ondt.

Venlig hilsen
Bent Lexner
Overrabbiner og panelist på religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Hvordan forholder Gud sig til katastroferne? Jeg tror, at Gud har medlidenhed med de mennesker, det onde går ud over, skriver overrabbiner Bent Lexner. Foto: tegning af Ioana Oltes (1949).