Jødedom er noget man praktiserer

I modsætning til kristendommen er jødedommen i høj grad karakteriseret af det, man gør og ikke gør, forklarer cand.theol. Bodil Skjøtt

Spørgsmål:

Er der nogle bestemte regler for, hvad mad man må spise som jøde, og hvad for noget mad er det?

Jeg vil gerne være jøde, og så ville jeg gerne vide om der er nogle kristne traditioner jeg skal droppe - og er der nogle jeg skal begynde at have?

Tak

Svar:

Et af de ydre kendetegn ved jødedom er, at maden skal være Kosher. Kosher er et hebraisk ord som betyder mad, det er tilladt for jøder at spise ifølge de jødiske spiseregler og traditioner almindeligt kendt som kosher madlavning. Meget forenklet betyder det, at svinekød og skaldyr er forbudt, og kød og mejeriprodukter må ikke serveres sammen i det jødiske køkken.

Du kan finde meget mere om de jødiske spiseregler, for eksempel på Det Mosaiske Trossamfunds hjemmeside, hvor detaljerne omkring de jødiske spiseregler er uddybet og forklaret. Jødedom kendes på det man gør - ortopraksis - og her spiller spisereglerne en vigtig rolle.

Du spørger, om der er traditioner man skal have som jøde og dertil er svaret ja. Netop fordi jødedom er noget man praktiserer, er det som man gør eller ikke, og det man spiser eller ikke spiser, og måden hvorpå man klæder sig vigtige dele af det at være jøde.

Kristendommen udtrykkes ikke på samme måde ved noget man gør, men er forbundet med tro og overbevisning - og så en måde at leve på, som stemmer overens med den tro og overbevisning man har. De forskellige kristne kirkesamfund har hver deres traditioner for, hvordan de udtrykker kristendommen. Som sådan er der heller ikke nogle traditioner man skal have for at være en kristen. Således vil mange messianske jøder jøder der tror på at Jesus er deres Messias og bekender ham som Guds søn ikke have tradition for at fejre jul. De har heller ikke søndagen som gudstjenestedag, men derimod lørdag. Ikke desto mindre regner de sig som en del af den kristne kirke.

Mange jøder vil anse traditioner, hvormed man udtrykker en tro på Jesus som Guds søn som værende i modstrid med det at være jøde eller i hvert fald rettroende jøde.

Bodil Skjøtt er cand. theol. og generalsekretær i Den Danske Israelmission

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.