Jøder beder for Jerusalem

I almindelighed var det forbudt at lade en død ligge natten over i Jerusalem. En regel som overholdes den dag i dag. Her ses en jødisk begravelsesplads ved foden af Oliebjerget. Foto: Hans Christian Jacobsen.

Jerusalem har en helt særlig status for jøder blandt andet er det forbudt at lade en død ligge natten over i denne by, fortæller overrabbiner Bent Lexner

Spørgsmål:

Hvad er Jerusalems betydning for jøder?

Hilsen Willy

Svar:

Kære Willy,

Her er et kort indlæg om Jerusalems betydning set med jødiske øjne:

Jerusalem er jødernes helligste by. Allerede på Kong Davids tid bliver Jerusalem omtalt som de kongeliges by og som centrum for Gudsdyrkelsen, og Kong Salomon får besked på at bygge det tempel i Jerusalem som hans far Kong David oprindeligt skulle have bygget. Fra den tid af bliver Jerusalem synonym for Templet og byens navn bliver knyttet til helligdommen. Gennem hele den bibelske litteratur bliver Jerusalem nævnt utallige gange som udgangspunkt for det jødiske folks eksistens og ikke mindst i Davids 137 Salme ses det, hvilken betydning man tillægger Jerusalem, et navn som ofte er synonymt med Zion:

Ved Babylons floder sad vi og græd, når vi tænkte på Zion; i poplerne derovre hængte vi vore citere. For vore fangevogtere krævede, at vi skulle synge, vore plageånder krævede glædessang: "Syng for os af Zions sange!"

Hvordan skulle vi kunne synge Herrens sange på fremmed jord? Hvis jeg glemmer dig, Jerusalem, så gid min højre hånd må lammes; gid min tunge må klæbe til ganen, hvis ikke jeg husker på dig, hvis ikke jeg sætter Jerusalem over min højeste glæde.

På grund af Jerusalems hellige status blev byen i jødisk lovgivning betragtet anderledes end andre byer. Jerusalem blev ikke tildelt nogen bestemt stamme ved indtagelsen af Israel under Joshvah og mange regler som gjaldt for andre steder, gjaldt ikke for Jerusalem. Når der skulle foretages en begravelse bragte man ikke den afdøde gennem Jerusalems gader, og i almindelighed var det forbudt at lade en død ligge natten over i Jerusalem. En regel som overholdes den dag i dag.

I legendelitteraturen fortælles det, at ved Verdens skabelse var der 10 stadier af skønhed, hvoraf Jerusalem fik de ni. Tre gange om dagen beder jøder for Jerusalem og ved bordbøn anmodes Gud om at genopbygge Jerusalem snarlig i vore dage.

Som afslutning på den største jødiske helligdag fastedagen Jom Kippur istemmer menigheden sangen leshanah habaah bijrushalajim habenujah Måtte vi i det kommende år kunne samles i det genopbyggede Jerusalem.

Bent Lexner, overrabbiner

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.