Synes jøder, at templet skal genopføres?

Jerusalem. Til højre ses vejen til Tempelbjerget for ikke-muslimer. Foto: Berthold Werner/www.wikimedia.org

"Et sådant forslag har ikke har mange chancer for at blive realiseret," svarer jødiske Aron Skop

Spørgsmål:

Hvordan er det generelle synspunkt blandt jøder omkring en eventuel genopførelse af templet i Jerusalem og en genoptagelse af offertjenesten efter Moseloven?

Med venlig hilsen
René

Svar:

Kære René,

På tirsdag (9. august 2010, red.) er det ifølge den jødiske kalender den 9. i måneden Av. Denne dag overholdes som fastedag til minde om både første og andets tempels ødelæggelse i henholdsvis året 586 før vor tidsregning og året 70 efter vor tidsregning.

I synagogen sidder man på skamler og sørger, og teksten der læses er Jeremias Klagesange. Det er altså en sørgedag, hvor man mindes templet og den jødiske stats undergang i året 70 efter vor tidsregning.

Efter næsten 2000 år i eksil har det jødiske folk igen fået deres egen stat, og spørgsmålet melder sig om templet skal genopbygges og offertjenesten genoptages. Et sådant forslag ville skabe så megen uenighed såvel politisk som religiøst, at det ikke har mange chancer for at blive realiseret.

Forslaget ville rejse spørgsmål som for eksempel, hvor skal templet bygges? Hvordan skal det se ud? Hvem skal lede gudstjenesten? Skal det være de gamle præsteslægter? Og hvem er de? Hvor er den rette placering?

Tempelbjerget i Jerusalem er i forvejen genstand for mange stridigheder mellem jøder og muslimer. Genindførelsen af offertjenesten vil på mange måder give anledning til strid mellem religiøse grupper på den ene side og mere liberale grupper på den anden side.

Alt i alt vil der være så mange hindringer, at tanken om genopbygningen af templet ikke er særlig realistisk.

Med venlig hilsen
Aron Skop
Pensioneret skolelærer

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.