Spørg

Kristendom kan ikke forenes med gnosticisme

Ifølge gnostisk tænkning kunne Jesus ikke blive et virkeligt menneske i kød og blod, da det materielle er ondt. Foto: Mogens Ladegaard / Nf-Nf / Ritzau Scanpix

Findes de gnostiske skrifter i en samlet bogudgave?, spørger en læser. Ph.d Kirsten Stoffregen Pedersen svarer

Opdateret den 21. juni 2019

Spørgsmål:

Eksisterer de gnostiske skrifter i en samlet bogudgave?

Med venlig hilsen Mark

Svar:

Kære Mark

Det er ikke mange dage siden, at jeg sidst blev bedt om at besvare et spørgsmål om gnosticisme, og her kommer der altsaa ét til. At der er interesse for gnosticisme lige nu er naturligvis på grund af romanen om Da Vinci Mysteriet og så, at de teologer, der har skrevet om Thomas-evangeliet og Judas-evangeliet, har beskrevet dem som gnostiske.

Hvis man så ikke er helt klar over, hvad det betyder, så er det bedste, man kan gøre at gå til et konversationsleksikon, en encyklopædi (som den store danske encyklopædi) eller et kirkehistorisk standardværk som Holmquist og Nørregaards Kirkehistorien.

I den sidstnævnte kan man i første bind finde en længere beskrivelse af gnosticismen, som er en religiøs bevægelse med rod i flere forskellige lande som Mesopotamien, Ægypten og Grækenland. Der var i oldtiden tænkere, som prøvede at blande gnosticismen ind i kristendommen, hvilket naturligtvis var umuligt.

Gnosticismen er en dualistisk bevægelse, hvis skabergud er en ond demiurg, altså på ingen måde den bibelske skabergud. Jesus er ifølge gnostikerne ikke i virkeligheden blevet menneske. Det materielle er ondt - hvordan kunne han så blive et virkeligt menneske med krop og sjæl?

Gnosticismen kan altså umuligt accepteres af kristendommen. Der er ikke noget som hedder "det gnostiske Testamente." Og de gnostiske skrifter er så uhyre mangfoldige og indbyrdes så afvigende fra hverandre, at det næppe vil være muligt nogensinde at samle dem.

For at få noget at vide om gnosticisme og andre gamle religioner og hæresier vil jeg anbefale Dem Peter Halldorfs bog "Det fædrende Ophav," Forlaget Aros 2002 (oprindelig på svensk: "21 Kyrkofaeder - historien om hur kristendomen formades”).

Held og lykke med studiet!

Kirsten Stoffregen Pedersen/Søster Abraham, Ph.d., Hebrew University, Jerusalem

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.