Arvesynd findes ikke i Bibelen

I én teologisk tradition mener man, at på grund af Adams synd er alle hans efterkommere uhelbredeligt skyldige, skriver metodistpræst Ole Birch. - Foto: Foto:

Arvesyndsbegrebet er tæt knyttet til en bestemt opfattelse af, hvad frelse er, skriver metodistpræst Ole Birch til en læser

Spørgsmål:

Kunne du venligst skitsere forskellen mellem jødedommen og
kristendommen vedrørende arvesynden.

Begrebet omtales jo ikke i Det gamle Testamente. Omtales det i Det Nye?

Hvor afgørende er begrebet for kristendommen?

Med venlig hilsen
Emile Danino

Svar:

Kære Emilie Danino

Dit spørgsmål lyder som formuleringen af et eksamensspørgsmål til en
studentereksamen eller lignende. Jeg kan give dig nogle ledetråde.

Begrebet arvesynd findes ganske rigtigt ikke i Bibelen og det er heller ikke udbredt i hele kristenheden. I den lutherske teologi er arvesynden et nøglebegreb for at forstå mennesket. I anglo/saxisk teologi taler man i stedet om "den oprindelige synd".

Arvesyndsbegrebet er tæt knyttet til en bestemt opfattelse af, hvad frelse er. Det er der, hvor man forstår frelsen gennem juridiske briller og mener, at menneskets synd primært er et skyldspørgsmål, (at på grund af Adams synd er alle hans efterkommere uhelbredeligt skyldige) og frelsen foregår som et retssalsdrama.

Mennesket er under anklage for Guds domstol, Djævelen er anklageren, der kan bevise skyld og derfor kræver at Gud straffer. Men der fremtræder en uskyldig, som påtager sig straffen på mennesket vegne, nemlig Jesus, og Gud kan derfor lade mennesket slippe.

Denne teologi bygger især på juristen Augustins' skrifter fra omkring 400 e. Kr., men blev kraftigt understreget af Luther.

Denne frelsesforståelse står dog ikke alene. I den ortodokse teologi og hos mange moderne teologer udtrykkes frelsens mysterium i stedet i et
terapeutisk sprog: "Synd er en sygdom i mennesket, som Jesus kom for at helbrede".

Her betones Jesu død og opstandelse som en sejr over ondskab og død, mere end som stedfortrædende i forhold til det skyldige menneske.

Hvordan jødedommen ser på arvesyndsbegrebet har jeg ingen konkret viden om, men jeg formoder at dette begreb ingen særlig rolle spiller i jødisk tro.

Med venlig hilsen
Ole Birch
Metodistpræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.