Protestanter er en broget flok

Helbredelse og andre udtryk for Helligåndens virke spiller en stor rolle i pinsebevægelsen, skriver Nana Hauge. Foto: Arkiv

Spørgsmål:

Kære Nana Hauge

Jeg vil spørge, om du kan fortælle mig, hvad forskellen er mellem protestanter og baptister og mellem protestanter og pinse-bevægelsen.

De bruger den samme Bibel, tror på den samme Gud - men hvori ligger forskellen?

Med venlig hilsen

Inge

Svar:

Kære Inge

Betegnelsen "protestanter" kan bruges om både baptister, pinsebevægelsen og om Den Danske Folkekirke, som kaldes luthersk-evangelisk.

Betegnelsen protestant opstod egentlig som et øgenavn til dem, der modsatte sig det katolske flertal, der i 1520'erne ville standse reformationens udbredelse.

Mere bredt dækker det at være protestant over, at man ikke anerkender paven, men mener, at enhvert menneske står over for Gud uden mellemmænd.

Baptistsamfundet har rødder i reformationens radikale fløj, men adskiller sig fra andre protestanter og i øvrigt også katolikker, ved at man betragter dåben som en bekendelsesakt, hvorfor baptister logisk nok afviser barnedåb og praktiserer voksendåb.

Bevægelsen bredte sig først til Nederlandene og senere til England, hvorfra den også kom til Amerika.

Den baptistiske bevægelse kom først til Tyskland og Norden i 1800-tallet, hvor det, der senere skulle blive til Det Danske Baptist Samfund, grundlagdes i København i 1839.

Pinsebevægelsen udsprang af baptist-bevægelsen i Wales, men fik størst udbredelse i USA. Helbredelse og andre udtryk for Helligåndens virke spiller en stor rolle i pinsebevægelsen, ligesom tungetale ses som et tegn på den åndsdåb, der betragtes som nødvendig for frelsen.

Som luthersk-evangelisk kristen mener jeg personligt, at en af de grundlæggende forskelle mellem baptister og pinsebevægelsen og så andre protestanter er, at både baptister og pinsebevægelsen lægger stor vægt på menneskets egen rolle i forhold til at tilegne sig troen og hermed frelsen, hvorimod den luthersk-evangeliske form for kristendom snarere betragter troen og frelsen som en ufortjent (nåde)gave.

Med venlig hilsen

Nana Hauge

Cand.theol.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.