Sådan bliver du katolik

Når du gerne vil nærme dig Gud, er det vigtigt, at du først og fremmest begynder at bede, skriver Iben Thranholm.

Spørgsmål:

Jeg ønsker at blive katolik, men jeg ved ikke, hvor jeg skal starte. Jeg har aldrig troet på noget som helst på grund af svigt i familien, og nu vil jeg have noget, jeg kan stole på, noget jeg kan tro på uden at blive svigtet.

Svar:

Når du gerne vil nærme dig Gud, er det vigtigt, at du først og fremmest begynder at bede.

Afsæt 10 minutter hver dag, hvor du er helt stille og åbner dig for Gud. Du behøver ikke at bede lange og indviklede bønner, men bed f.eks. Gud om, at han vil hjælpe dig med at stole på ham, og om at han vil vise dig, at du virkelig altid kan stole på ham.

Læg alle dine problemer og vanskeligheder med tillid frem for ham, som du ville gøre det med en veninde.

Bed helt enkelt og med hjertet. Når vi søger Gud, er det ikke de mange ord, der rører ham, men vores oprigtighed i hjertet.

I begyndelsen kan du måske også meditere over lignelsen med den fortabte søn (Lukas 15,11-32) og ud fra det danne dig et billede af Gud, som løber dig i møde og omfavner dig.

Du kan også bede Gud om, at han vil vejlede dig i, hvordan du skal komme til at lære ham bedre at kende.

Samtidig er det også en god ide at begynde at komme til messe i den katolske kirke. I dit område er der katolske kirker i både Ringsted, Roskilde og Vordingborg. Udover søndage er der i de fleste kirker messe hver dag - enten om morgenen eller sidst på eftermiddagen.

Måske er der meget i messen, som du ikke umiddelbart har styr på, men det gør ikke noget. Jo oftere du kommer, desto mere fortrolig bliver du med den. Det vigtigste er at stille sig åben for Guds ord og hans handlen med dig.

Samtidig bør du opsøge en katolsk præst, som kan hjælpe dig med at få noget kateketisk undervisning. Inden man konverterer er det normalt at modtage undervisning, hvor den katolske troslære gennemgåes. Det foregår enten på et hold eller som eneundervisning hos en præst.

Under alle omstændigheder er det også godt at spørge en præst om personlig åndelig vejledning, som kan være en stor hjælp til at finde ud af, hvorhenne man er i sit liv i forhold til Gud, og hvordan man kommer til at tro.

De venligste hilsner

Iben Thranholm

Katolik, journalist og teolog

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.