Verden er stadig rå

Der har været ufattelig meget ondskab i fortiden, som ikke findes i dag på helt samme måde, skriver Morten Munch.

ENDETIDEN: Morten Munch finder det vanskeligt at bedømme, om ondskaben er eskaleret i forhold til tidligere tider, og om enden er ved at være nær

Spørgsmål:

I 2 Timoteus 3,1-5 står der:

"Men det skal du vide, at i de sidste dage skal der komme hårde tider. For da vil mennesker blive egenkærlige, pengeglade, pralende, overmodige, fulde af hån, ulydige mod deres forældre, utaknemlige, spottere, ukærlige, uforsonlige, sladderagtige, umådeholdne, brutale, fjender af det gode, forrædere, fremfusende, hovmodige, de vil elske nydelser højere end Gud; i det ydre har de gudsfrygt, men de fornægter dens kraft. Hold dig fra dem!"

Hvis vi i dag lever i de sidste dage, passer disse vers fint med vores tid - men passer versene også på dagene før Jerusalems ødelæggelse i år 70, hvis det, som nogen tror, er der, de sidste dage fandt sted?

Henrik Andersen
Griffenfeldsgade 34 1,th
2200 København N

Svar:

Kære Henrik Andersen

Den bibelske endetidsforståelse knytter sig til begreberne "den gamle tidsalder" og "den nye tidsalder". Det nye i det nytestamentlige perspektiv er, at den nye tidsalder, som man ventede på, ikke kommer pludseligt og endeligt, men foreløbigt med Jesu inkarnation og pinsedagens åndsudgydelse. Den nye tid begynder så at sige før tid og lapper ind over den gamle. Herved etableres en nådens tid, hvor mennesker kaldes til omvendelse til Kristus før verdensdommen.

I Ny Testamente markerer "de sidste tider" denne mellemtid, dvs. den tidsperiode som indledes med Guds riges komme til jorden i personen Jesus og afsluttes med Guds riges synlige og endelige frembrud ved Jesu genkomst og verdensdommen. Jerusalems ødelæggelse i år 70 bliver et symbol på dommen over verden i dens afvisning af Guds frelse i Jesus, men markerer ikke et større skift af tidsepoke.

Timoteus-brevene er tidligst skrevet i 60'erne, og den tekst, du refererer til, har et klart fremtidigt perspektiv, der rækker ud over år 70. Den form for frafald, som nævnes i teksten, vil man dog også kunne finde i tiden før år 70 og gennem hele menneskets historie. Men teksten antyder samtidig en fremtidig vækst i menneskers frafald fra Gud, som du selv mener at kunne genkende i vores tid.

Personligt synes jeg, at det er meget komplekst – der har været ufattelig meget ondskab i fortiden, som ikke findes i dag på helt samme måde, fx henrettelser på åben gade nærmest som skuespil for folket etc. Råheden er der lige så fuldt i dag, men nok på andre måder. Om ondskaben er eskaleret, synes jeg, det er vanskeligt at bedømme. Måske Timoteus-teksten peger endnu længere frem til en tid, vi endnu ikke har set. Jeg ved det ikke.

Venlig hilsen

Morten Munch
Lærer på Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi, rådgiver i Dansk Oase

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.