Spørg

Hvordan opnår man nirvana?

"Det jeg har erfaring med, er meditation, så i mit tilfælde kan man sige, at jeg vil opnå nirvana, når jeg har mediteret nok," skriver Anders Riisgaard Rasmussen, der er buddhist og studerende ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Foto: Pixabay

Nirvana er ikke et sted eller en verden, men en sindsstilstand, svarer buddhist Anders Riisgaard Rasmussen

Spørgsmål om nirvana

Kære brevkasse

Jeg har virkelig brug for jeres hjælp!

Hvordan opnår man nirvana i buddhismen? Så vidt jeg ved, så opnår man nirvana gennem den otteleddede vej og de fire sandheder, men er det bare det?

Har virkelig brug for et lidt detaljeret svar, tak!

Venlig hilsen,
Sara

Svar fra buddhist

Kære Sara

Nirvana er ikke et sted eller en verden, men en sindsstilstand. Der tales i buddhismen om det lille og store nirvana, som oversættes med befrielsen og erkendelsen.

Befrielsen betegner et bevidsthedsplan, hvor illusionen om et ego ophører. Man forstår her, at man ikke er sin krop eller sine tanker og følelser, men bevidstheden om dem og forstår videre, at bevidstheden ikke er noget personligt.

Man siges her, at erkende ens sinds sande natur, som er at være frygtløs, frydefuld og kærlig. Da man nu er blevet frygtløs, frydefuld og medfølende, arbejder man herfra gradvist mere og mere til gavn for andre gennem ti trin, som fører en til det store nirvana eller erkendelsen, som er et bevidsthedsplan, hvor man fuldt erkender, at ens sind er åbent, klart og ubegrænset rum. Denne tilstand siges at være en konstant eksplosion af intens fryd, hvor alt giver mening, og hvor du kan og ved alt.

Befrielsen og erkendelsen opnås ved gradvist at fjerne flere og flere lag af snavs fra vinduet, indtil det er helt rent, og man kan se klart. Buddha gav 84.000 forskellige belæringer til at fjerne dette "snavs".

Det jeg har erfaring med, er meditation, så i mit tilfælde kan man sige, at jeg vil opnå nirvana, når jeg har mediteret nok.

Håber det var tilstrækkeligt svar, ellers må du endelig bare skrive igen .

Alt godt.

Med venlig hilsen,
Anders Riisgaard Rasmussen
Buddhist og studerende ved Danmarks Pædagogiske Universitet

*Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.