Spørg

Er det en synd at forlade buddhismen?

Hvis man forstyrrer eller skader en del af helheden, vil den forstyrrelse, det medfører, også komme til at ramme en selv i den sidste ende. Det sker ifølge universelle lovmæssigheder; karmaloven. Den er ikke bestemt af Buddha eller nogen anden autoritet, forklarer Birgitte Kolby Jensen, der er bibliotekar og buddhist.

Det er en stor beslutning at skifte tro, så det er værd at overveje meget grundigt, svarer buddhistiske Birgitte Kolby Jensen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Er det en synd at frafalde fra buddhismen og gå over og tro på en anden tro?

Venlig hilsen
Tugce

Svar:

Kære Tugce

I buddhismen findes der vejledning for mennesker om, hvad der er rigtigt og forkert at gøre. Den buddhistiske etik er baseret på ikke-vold. Det vil sige, at man undgår at forstyrre eller skade sig selv eller andre med sine handlinger og aktiviteter. 

Man tager hensyn til alle andre levende organismer, ikke blot mennesker, men også dyr, insekter og naturen.

Handlinger og aktiviteter vurderes efter den motivation, man har for at udføre dem og hvilke konsekvenser, de har for en selv og andre. Gode handlinger og aktiviteter er dem, der udføres ud fra en god motivation og giver et godt resultat. Dårlige handlinger og aktiviteter er noget, der udføres ud fra en dårlig motivation.

LÆS OGSÅ: Hvordan forklarer buddhismen genfødsel?

Det tibetanske ord for synd er digpa. Det betyder også skorpion, som de fleste mennesker er bange for. Så det er noget, man er bange for og prøver at undgå. 

Hvis man forstyrrer eller skader en del af helheden, vil den forstyrrelse, det medfører, også komme til at ramme en selv i den sidste ende. Det sker ifølge universelle lovmæssigheder; karmaloven. Den er ikke bestemt af Buddha eller nogen anden autoritet.

Så hvis du ønsker at tilslutte dig en religion, som er baseret på medfølelse og respekt for liv, mener jeg ikke, det kan ses som en synd i buddhistisk forstand.

LÆS OGSÅ: Hvordan skal nirvana forstås?

Hvis du - som jeg synes dit navn tyder på - er født i et samfund med tibetansk kultur, er buddhismen en uadskillelig del af kulturen, som tibetanerne kæmper for at opretholde og bevare. 

Jeg forestiller mig, at der kan opstå en konflikt mellem at være loyal overfor dine kulturelle rødder og din nye tro, hvis du vælger at skifte. 

Det er en stor beslutning at skifte tro, så det er værd at overveje meget grundigt. Den tro, du ønsker at gå over til, er måske også præget af en anden kultur, som du skal lære at kende og indstille dig på. 

Du er meget velkommen til at skrive igen.

Venlig hilsen
Birgitte Kolby Jensen
Bibliotekar og buddhist

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.