Spørg

Er jøder seksuelt afholdende efter en fødsel?

Tidligere skelnede man mellem fødsel af en dreng og fødsel af en pige. Tiden efter blødningens stop var fordoblet for pigens vedkommende. Denne forlængede periode gjaldt ikke sexuel afholdenhed, men, at den fødende kvinde ikke kunne deltage i ofringerne i templet, før perioden var gået, forklarer Hanna Skop, der er jøde, pensioneret lærer og cand.pæd.psyk.

Da fødsel også indebærer blødning, er det nedfældet i Bibelen, at der holdes en pause i samlivet, svarer jødiske Hanna Skop

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Er det korrekt, at jøder har en periode efter fødsel, hvor der er afholdenhed? 

Hvis ja; hvordan fungerer det så?

Venlig hilsen
Anna

Svar:

Kære Anna

Praktiserende jøder er seksuelt afholdende i en periode efter en fødsel. Generelt gælder, at kvinder under menstruation afholder sig fra seksuel aktivitet, og at parret først, når blødningen er ophørt, genoptager det seksuelle samliv. 

Da fødsel også indebærer blødning, er det nedfældet i Bibelen, at der holdes en pause i samlivet. I første omgang så længe blødningen varer dernæst i yderligere 30 dage.

LÆS OGSÅ: Svarer den jødiske omskæring til den kristne dåb?

Tidligere skelnede man mellem fødsel af en dreng og fødsel af en pige. Tiden efter blødningens stop var fordoblet for pigens vedkommende. Denne forlængede periode gjaldt ikke seksuel afholdenhed, men, at den fødende kvinde ikke kunne deltage i ofringerne i templet, før perioden var gået. 

I dag, hvor ofringerne er erstattet af bønner, er det skik og brug, at kvinden, når hun føler sig i stand til det, gerne efter en måneds tid, kommer i synagogen. 

LÆS OGSÅ: Hvad mener jøder om ligestilling?

Hvis der er tale om en pige, vil hun blive navngivet ved denne lejlighed, medens en dreng har fået sit navn ved omskærelsen, som finder sted på ottende dagen, hvis han er sund og rask.

Med venlig hilsen 
Hanna Skop
Jøde, pensioneret lærer og cand.pæd.psyk.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.