Spørg

Hvad var den oprindelige religion i Estland?

Kristendom introduceres til Estland fra 1000-tallet gennem mission fra kristne munke og handelsforbindelser. Men det er først i 1200-tallet, at Estland gøres officielt kristent, da Den Tyske Orden får kontrol over området. Den oprindelige religion forblev dog udbredt helt frem til 1700-tallet, skriver Annika Hvithamar, der er lektor i kristendomshistorie og ph.d. På billedet ses Tallinn, der er hovedstaden i Estland.

Den oprindelige religion i Estland har formentlig lignet samisk religion, svarer lektor Annika Hvithamar

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvilken religion, der oprindeligt var i Estland?

Det er rigtigt svært at finde information omkring landets oprindelige tro og mytologi, hvilket jeg går ud fra, at de havde, inden de blev kristnet.

Jeg lurerede på, om det kunne være samisk/finsk mytologi, men kan ikke finde en direkte kilde, der siger det.

Jeg håber, I kan hjælpe!

Med venlig hilsen
Hannah

Svar:

Kære Hannah

Den oprindelige religion i Estland har formentlig lignet samisk religion. Det vil sige religion kendetegnet af forfædrekult og tro på overnaturlige væsener, som beskytter dyr og planter og hjælper mennesker gennem de rituelle specialister (såkaldte nojeder – ”shamaner”), foruden kosmologiske guder som eksempelvis en tordengud og en solgudinde. Offerpladser var knyttet til bjerge, grotter, søer eller lunde, og her fejredes kalenderriter, mens overgangsritualer fejredes i nærheden af hjemmet.

Men der findes ikke samtidige kilder til estisk religion. Man antager, at der er et religiøst slægtsskab mellem folkeslagene i det finno-ugriske område og derfor mellem samer og estere.

LÆS OGSÅ: Var Jesus shaman?

Viden om netop estisk religion stammer fra senere indsamlede folkloristiske overleveringer primært fra anden halvdel af 1800-tallet, hvor den lutherske præst Jakob Hurt (1839-1907) begyndte en systematisk indsamling af folkeminder.

Kristendom introduceres til Estland fra 1000-tallet gennem mission fra kristne munke og handelsforbindelser. Men det er først i 1200-tallet, at Estland gøres officielt kristent, da Den Tyske Orden får kontrol over området. Den oprindelige religion forblev dog udbredt helt frem til 1700-tallet.

LÆS OGSÅ: Hvad er asatro?

I 1524 kom luthersk protestantisme til Estland og blev derefter den største religiøse gruppering i Estland. Efter Estland i 1721 blev indlemmet i det russiske imperium voksede antallet af ortodokse kristne. Alle tre kristne retninger findes i landet i dag.

I dag er Estland et af verdens mest sekulariserede lande, hvor kun omkring 30 procent af befolkningen angiver, at de har religiøs tilknytning.

I løbet af selvstændighedsperioden i 1980’erne opstod en fornyet interesse for den oprindelige religion, og i dag findes adskillige neo-pagane grupper i Estland, som genfortolker den oprindelige religion i lighed med asatroende i Skandinavien.

Mange hilsner
Annika Hvithamar
Lektor i kristendomshistorie og ph.d.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.