Spørg

Hvor kan jeg læse om forholdet mellem kristendom og buddhisme?

Inden for dit interessefelt kan jeg henvise til bogen "Kjære Siddhartha! Brev og samtaler i grenseland mellom øst og vest" Oriens Forlag, svarer Leif G. Christensen, der er sognepræst. Foto: Scanpix/ Paul Ranson: "Christ and Buddha" 1880.

Professor ved Det Teologiske Fakultet i Oslo, Notto R. Thello, har levet og skrevet om forholdet mellem kristendom og buddhisme, skriver sognepræst Leif G. Christensen

Spørgsmål

Kære brevkasse

Lige nu interesserer jeg mig meget for kærlighedsbudskabet i kristendommen/Det Nye Testamente - også i forhold til buddhistisk tankegang.

Jeg er skolelærer og har brug for et års pause, hvor jeg gerne vil studere ovennævnte med henblik på personlig udvikling og brugbar uddannelse, så jeg kan arbejde videre med det til gavn for andre.

Hvilke muligheder er der for det?

Venlig hilsen,
Birger

Svar

Kære Birger

Hvis du ønsker at gøre dig nogle religionsfænomenologiske studierved hjælp af religionshistoriske tekstanalyser, synes jeg, at du skulle undersøge forskellige universitetsstudierstilbud omrelevant undervisning.

Jeg kan ikke forestille mig andet end, at du som lærer på orlov udmærket kan blive kursusdeltager på sådanne studier på religion og humaniora. Værogsåopmærksom på, om der på teologi i enten Aarhus eller København tilbydes relevante kurser om for eksempel næstekærlighedsbegrebet.

Derudover vil jeg henvise dig til en tidligere professor ved Det Teologiske Fakultet i Oslo, Notto R. Thello, som personligt og fagligthar levet og skrevet om forholdet mellem kristendom og buddhisme.

Du vil kunne finde henvisninger til hans litteratur på nettet, hvor jeg inden for dit interessefelt kan henvise til bogen "Kjære Siddhartha! Brev og samtaler i grenseland mellom øst og vest" Oriens Forlag.

Notto Thello er mest fokuseret på zen-buddhismen. Er du derimod mere optaget af den tibetanske buddhisme, skal du naturligvis være opmærksom på Dalai Lamas litteratur, som du også kan finde på dansk.

Omtalen af den kristne kærlighedstankefinder du i et væld af litteratur. Du må naturligvis stifte bekendtskab med afdøde professor Knud E. Løgstrups etiske fremstillinger. Desuden har dr. theol Gustav Wingreens bøger også været med til at danne skole foropfattelsen af det kristne kærlighedsbegreb.

Hvis du derimod har et helt år til din rådighed, skal du vel også ud at rejse for at gøre dine egen studier, Birger?

Jeg har selv boet på et buddhistisk meditationscenter i Kathmandu. Men du vil nok finde den bedste danske rådgivning omkring udenlandske studieophold ved at kontakte den danske organisation, Areopagos, Peter Bangs vej 1, 2000 Frederiksberg; info@areopagos.dk

Venlig hilsen,
Leif G. Christensen
Sognepræst

*Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.