Spørg

Må jeg fejre jul med min danske veninde?

Islam er en meget social religion. Her bliver der stærkt opfordret til at hilse på hinanden, uanset om man kender hinanden eller ej. Man aflægger besøg, når man får vished om, at nogen er syge og viser omsorg ved dødsfald og så videre, skriver Naimatullah Basharat, der er imam.

Ifølge Koranen er det fuldt ud tilladt at spise hos en kristen eller jøde. Derudover omtaler Koranen kristne i positive vendinger, svarer imam Naimatullah Basharat

Spørgsmål

Kære brevkasse

Min danske veninde, som ikke er meget religiøs, skal fejre juleaften med sin familien, som tilsvarende heller ikke er religiøse. De bruger julen til at samle hele familien, da de ellers ikke ses ofte. 

Hun har så i år inviteret mig til at deltage og forsikret mig, at der absolut ikke er noget "kristent" over den måde, de holder jul hos dem. Men ville det være forkert af mig at deltage ?

Venlig hilsen
Merima

Svar

Kære Merima

Vi lever i et multikulturelt og et multireligiøst samfund, hvor forskellige religiøse grupper bor side om side.

Nogle har endda bosat sig i Danmark fra vidt forskellige egne i verden, og netop derfor er det enorm vigtigt, at vi deler hinandens glæder og sorger, besøger hinanden og inviterer hinanden til vores religiøse højtider, uanset om man er kristen, jøde, hindu, buddhist, sikh, muslim eller noget helt andet.

For kun på den måde kan det lykkes at fjerne fordomme, misforståelser og uvidenhed.

Islam er en meget social religion. Her bliver der stærkt opfordret til at hilse på hinanden, uanset om man kender hinanden eller ej. Man aflægger besøg, når man får vished om, at nogen er syge, og man viser omsorg ved dødsfald og så videre.

LÆS OGSÅ: Må muslimer fejre fødselsdag?

Koranen beskriver en muslims forhold til kristne og jøder således:

”I dag er alle gode (og rene) ting blevet tilladt jer – og deres føde, til hvem Skriften blev givet, er tilladt jer, og jeres føde er tilladt for dem.” (5:6).

Ifølge Koranen er det altså fuldt ud tilladt at spise hos en kristen eller jøde. Derudover omtaler Koranen kristne i positive vendinger:

”Og du vil visselig finde, at de, som siger: Vi er kristne! – er de troende nærmest i kærlighed. Sådan er det, fordi der blandt dem er præster og munke, og fordi de ikke er hovmodige.” (5:83)

De to omtalte vers viser altså, at det er fuldt ud tilladt at spise sammen med kristne eller spise hos en troende eller ikke-troende.

LÆS OGSÅ: Kan man være muslim og kristen samtidig?

Der er altså ikke noget i vejen med at acceptere en invitation til juleaften hos en kristen familie og dermed spise sammen med dem. Blot skal man huske, at overholde sine islamiske normer og traditioner, når man spiser hos sine venner eller møder andre folk. 

Desuden er det tilladt for en muslim at overvære en gudstjeneste eller en religiøs fest hos en hvilken som helst anden religion. Ligesom enhver - uanset om vedkommende er troende eller ej - kan deltage i religiøse ceremonier i moskéen. Ingen er dog tvunget til at deltage i den muslimske bøn, når den afholdes. 

På samme måde kan en muslim også overvære religiøse ceremonier i en kirke eller synagoge og andre hellige steder, men når der bliver forrettet bøn på en bestemt måde, som er imod islam, skal man helt undlade at deltage.

Med venlig hilsen
Naimatullah Basharat
Imam og ahmadiyya-muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.