Er organtransplantation fra dyr tilladt i islam?

Cubas pensionerede revolutionsleder har mødt paven under den katolske kirkes overhoveds besøg i Havana.. REUTERS/Osservatore Romano Foto: Iris

Det er et grundlæggende syn i islams historie, at man skal man prioritere menneskers velfærd og interesser samt bevare menneskeliv, svarer ph.d. Brian Arly Jacobsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg går på gymnasium i 3.G. Jeg har fået til opgave i AT at undersøge, om det ifølge islam er i orden, at man kan transplantere dyreorganer ind i mennesker.

Jeg vil meget gerne have et citat fra Koranen, som udtaler sig om dette emne eller lignende.

Venlig hilsen
Manal

Svar:

Kære Manal

For det første eksisterede der ikke organtransplantation, da Koranen blev skrevet. Der er altså ikke taget højde for dette spørgsmål, som så mange andre, i Koranen.

LÆS OGSÅ: Det mener verdensreligionerne om organdonation

Der er ét grundlæggende syn, som går igen i islams historie, hvad angår behandling af syge mennesker, og det er, at så vidt det er muligt, skal man prioritere menneskers velfærd og interesser samt bevare menneskeliv.

Organtransplantationer udføres for at erstatte ikke-funktionelle eller syge organer for at helbrede patienter. Denne medicinske procedure, ligesom mange andre medicinske procedurer, er tilladt i islam, fordi det er en form for behandling for en sygdomstilstand. Således vil de fleste muslimske lærde tillade organtransplantation.

LÆS OGSÅ: Forskere på vej mod hjemmelavede organer

Derimod vil de nok ikke tillade transplantation fra dyr, der er haram eksempelvis grise. Mig bekendt findes der dog ingen fatwa (det vil sige en religiøs vejledning eller rådgivning) over dette spørgsmål endnu.

At organtransplantation er halal (tilladt), er i overensstemmelse med islamisk tradition og bygger blandt andet på følgende korantekst: 5:32: Og hvis nogen skænker et menneske livet, er det, som om han havde skænket alle mennesker livet. (Koranen i Ellen Wulffs oversættelse, Forlaget Vandkunsten 2006).

Med venlig hilsen
Brian Arly Jacobsen
Adjunkt, ph.d. på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.