Har filmen "Melancholia" kristne referencer?

Lars von Trier. Foto: wikimedia.org

Jeg synes, Lars von Triers film rummer flere kristne referencer, der kan være svære at udpege, men katastrofetemaet i "Melancholia" er et tydeligt eksempel på henvisning til syndflodsberetningen, svarer præst og forfatter Egil Hvid-Olesen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

I filmen "Melancholia" bliver der trukket referencer til kristendommen og kendte dommedagsmyter blandt andet syndfloden, idet alle gæsterne opfører sig egoistisk og ondt til bryllupsfesten.

Jeg har læst noget om Abraham (hesten i filmen); at han ikke kan krydse broen. Er der en kendt dommedagsmyte, som kunne være en metafor for dette, eller er der andre metaforer i filmen fra Bibelen?

Med venlig hilsen
Anne

Svar:

Kære Anne

Redaktionen har bedt mig om at svare på dit spørgsmål, fordi jeg i min tidligere egenskab af religionspædagogisk filmformidler har skrevet en analyse af "Melancholia".

Mit svar bliver dog ret upræcist, da Lars von Trier har det med i sine film at blande en hel masse metaforer og referencer sammen med sin egen sprudlende fantasi og formidable sans for æstetik. Dette gælder særligt hans to sidste film, altså "Antichrist" og "Melancholia".

Når blandt andet bibelske referencer blandes sammen med en hel masse andet gods, kan det være svært entydigt at udpege dem. Lettere bliver det ikke af, at der er uenighed om, hvad hovedtemaerne i filmene er.

For eksempel mener mange, at "Antichrist" handler om livet uden Gud, mens jeg i langt højere grad tror, at den handler om kvinde- og seksualforskrækkelse (du kan læse min analyse af "Antichrist" her). Som jeg vil vende tilbage til, handler "Melancholia" i langt højere grad om den gudløse tilværelse.

Jeg vil begynde med dit sidste spørgsmål, nemlig om der findes andre metaforer og referencer til Bibelen.

Du har ret i, at der er en henvisning til syndflodsberetningen (Første Mosebog kapitel 6, vers 9) i selve katastrofetemaet og det faktum, at så godt som alle personerne i filmens første del opfører sig forkasteligt overfor hinanden, hvilket måske er grunden til deres udslettelse.

Selvom hovedpersonen Justine er den, man ledes til at føle mest for, er hun heller ikke særlig hensynsfuld og slet ikke overfor den mand hun lige er blevet gift med. Mens Noa blev udvalgt til at overleve syndfloden, bliver ingen udvalgt i "Melancholia".

En anden bibelsk katastrofe, der kan henvises til, er Sodomas og Gomorras ødelæggelse (Første Mosebog, kapitel 18, vers 16-19,38). Ved den lejlighed bad Abraham for byernes indbyggere, men kun hans slægtning Lot og dennes familie fik lov til at flygte.

I "Melancholia" er Abraham en hest, et umælende dyr, som ikke kan tale menneskenes sag. Tilsyneladende er der heller ikke nogen større magt at vende sine bønner mod, for Gud er bemærkelsesværdigt fjern og tilsyneladende slet ikke eksisterende i filmen. Det lader simpelthen ikke til, at nogen skænker ham en tanke.

Du spørger også, hvorfor hesten Abraham ikke kan krydse broen.

Måske skyldes det, at Abraham var Troens ridder, som Søren Kierkegaard kaldte ham. Han troede på Gud på trods af Guds urimeligheder (såsom at Abraham skulle ofre sin søn Isak).

Broen kan i filmen være et symbol på troen, der netop bygger bro mellem Gud og den troende. Men den bro kan Abraham ikke gå ud på, måske fordi han ikke længere tror, at den kan holde. Når troens ridder ikke længere tør stole på, at troen kan bære, er der ikke længere nogen, der kan tro.

Vender vi tilbage til filmens katastrofetema, har man indenfor både jødedom og kristendom tradition for at tale om de sidste tider og dommedag. Dette finder særligt sted i apokalyptiske skrifter som Daniels Bog og Johannes Åbenbaring. Her udfoldes syner og forestillinger om de sidste år i verdenshistorien, om dommedag og skabelsen af en ny jord.

I "Melancholia" er der ikke meget, der tyder på, at der opstår en ny jord, Det Ny Jerusalem, efter jordens atomisering. Vil man se et tegn på det alligevel, kan man fortolke prologens beskrivelse af jordklodens møde med planeten Melancholia som en befrugtning, idet jorden ligner en sædcelle og planeten Melancholia et æg. Men det er nok en lidt for positiv tolkning at lægge ind over filmens dybt deprimerende handlingsgang.

Det er temmelig sikkert, at der kan findes flere referencer til Bibelen. Jeg kan bare ikke få øje på dem.

Med venlig hilsen
Egil Hvid-Olesen
Sognepræst og forfatter

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.