Hvad mener buddhister om Vestens meditationsbrug?

En læser kommenterer, at meditation i Østen bruges til at få oplysning, mens det efterhånden er blevet moderne i Vesten at bruge meditation mod stress. Hvad synes "rigtige" buddhister om, at meditationen bliver brugt til et helt andet formål end det oprindelige, spørger hun?

Buddhistiske meditationsteknikker kan bruges til andet end en religiøs og eller spirituel praksis. Det, der gør forskellen, er motivationen hos den praktiserende, svarer buddhistiske Birgitte Kolby Jensen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg går på 2. år på Haderslev Katedralskole, og vi er i øjeblikket ved at skrive opgave.

Mit emne er forskellen af opfattelse af meditationens formål fra Østen til Vesten. Dertil har jeg nogle spørgsmål, som jeg håber I vil hjælpe med at besvare.

Jeg undrer mig især over grunden til ændringen af opfattelsen. I Østen bruges meditation til at få oplysning, mens det efterhånden er blevet moderne i Vesten at bruge meditation mod stress og lignende i stedet for.

Hvad har været årsagen til denne ændring?

Og hvad synes "rigtige" buddhister egentlig om, at meditationen bliver brugt til et helt andet formål end det oprindelige?

På forhånd tak
Liva

Svar:

Kære Liva

Meditation er et værktøj, som man kan bruge til at træne sindet. Der findes mange forskellige teknikker og metoder inden for buddhismen. Fælles for dem er, at de er udviklet for at blive brugt i en spirituel praksis.

Her er motivationen at lære sig selv at kende, at blive et lykkeligere og mere harmonisk menneske.

LÆS OGSÅ: Meditation i buddhistismen

Den buddhistiske praksis er kendetegnet ved, at praksis altid afsluttes med, at man tilegner det gode, der er opnået gennem praksissen til alle levende væseners velfærd. Man beholder ikke frugten eller resultatet af sin praksis for sig selv.

Meditationsteknikkerne kan bruges til andet end en religiøs og eller spirituel praksis. Det der gør forskellen, er motivationen hos den praktiserende.

LÆS OGSÅ: Hvad er kristen meditation?

Meditation kan være et meget kraftigt værktøj, og det er vigtigt, hvis man underviser andre, at man selv har en grundig erfaring, og at man er forsigtig med at give disse teknikker til at arbejde med sig selv til mennesker med en psykiatrisk diagnose.

Som buddhist synes jeg det er glædeligt, at mange mennesker gerne vil lære at meditere, og at de får adgang til de ressourcer, som sindet rummer.

Venlig hilsen
Birgitte Kolby Jensen
Bibliotekar og buddhist

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.