Hvad mener religionerne om rumforskning?

Hvad tænker religionerne om, at der bruges så mange milliarder på rumfart, når der er folk, der dør af sult? Panelisterne mener, vi bør gøre det ene (rumforskning) og ikke forsømme det andet (u-landshjælp). Foto: colourbox

Se svar fra kristne Ricardt Riis, hindu Dhamu Chodavarapu og muslimske Safia Aoude

Spørgsmål:

Kære religion.dk

Jeg har to spørgsmål:
Hvad tænker hinduismen, islam og kristendommen om rumfart/rumforskning - skal man udforske rummet?

Og hvad tænker religionerne om, at der bruges så mange milliarder på rumfart, når der er folk, der dør af sult?

Venlig hilsen
Cecilie

Svar:

Kære Cecilie

Skal man udforske rummet efter kristendommens mening?

Det var faktisk ret tidligt i kirkens historie, at man blev klar over, at jorden var rund og ikke flad, og at rummet med månen, planeterne og stjernerne hørte med til Guds skaberværk.

Op til middelalderens slutning havde man det verdensbillede, at den runde jord befandt sig i midten, rundt om den bevægede sig i hver sin himmel, månen og de seks da kendte planeter, og yderst ude havde man fiksstjernehimlen.

Og naturligvis tænkte man sig, at bag disse stjerner residerede Gud.
Men dette, at Gud residerede dèr, betød blot, at han var helt uden for menneskelig rækkevidde.

Og der var derfor ingen, mig bekendt, der havde noget imod, at videnskabsfolk udforskede stjernehimlen, beregnede afstande, fandt ud af, at solen var en stjerne og stjernerne en sol, blot utrolig langt borte.

Så da rumfarterne satte ind, var der ingen af de store kirkesamfund, der protesterede.

Skulle disse kirkesamfund så ikke i det mindste have protesteret, fordi man brugte så utrolige summer på rumforskning i stedet for at redde folk fra at dø af sult?

Til det er der to ting at sige: 1) Rumfarten har haft nogle gevaldige sideeffekter. Det var rumfarten, der satte gang i den udvikling af elektronikken, som vi i dag alle nyder godt af. 2) Det kan være sandt nok, at vi bør give langt mere i u-landshjælp, end vi gør, men der er også u-lande, hvis problemer mere er dårlig regeringsførelse.

Og der er lande, hvor det er bedre at sørge for, at landets bønder har gode kår end at poste madvarer ud til bybefolkningen. Det kan lyde smukt, at EU afsætter sin overskudsproduktion til sådanne lande; men det er ikke så godt, hvis samtidig det lokale landbrug går konkurs.

Jeg vil mene, at vi som kristne skal gøre det ene (rumforskning) og ikke forsømme det andet (u-landshjælp).

Venlig hilsen
Ricardt Riis
Tidligere sognepræst

Svar:

Kære Cecilie

Hinduisme stammer som bekendt fra Vedas. Veda betyder viden. Nyere forskning, blandt andet af Eric Daniken, fremhæver, at flyvende herskabsvogne nævnes i Vedas. Sådanne pushpaka Vimana, hvor Kong Rama flyver med hele sin hær fra Cylon til sin hovedstad Ayodhaa i Nordindien. Og det er ikke blot et fantasifoster; der findes fysiske beviser som ruiner af affyringsramper med mere forskellige steder.

Faktisk er der en bog, Loha Tantra, skrevet af Rishi Sankhyayana, hvor forskellige metaller beskrives med deres egenskaber, mange er ukendte, men kviksølv er beskrevet som metal. Og i en anden vedisk bog beskrives noget, der ligner et hjul, der ved at køre hurtigere, frembringer luftstrømme, der skubber massen frem og bringer den ud i luften.

Det beskrives, at kloden oversvømmedes med vand - en afslutning på Yuga. En stor fisk (Manu) gemte kimen til livets opståen. Det siges, at jordens poler vender sig og ismasserne kommer tæt på solen og smelter til vand, der oversvømmer hele kloden.

Desværre gik mange af disse bøger op i flammer, da muslimer brændte indiske biblioteker som Nalanda og Ujjani under deres erobringstogter. De udsattes for uoprettelig skade, og vi ved ikke hvilke oplysninger, der gik tabt.

På kloden findes der mange ruiner, hvor Hindu-guder er afbildede. Selv Bibelen og Koranen nævner det første menneske som Adam, på sanskrit adima, adi, som betyder "start" eller "først" - ma som betyder "menneske".

Det betyder, at hinduismen var den eneste religion for hele menneskeheden. Afbildning af disse Hindu-guder forskellige steder i verden, for eksempel i Asien, Europa, Afrika, Sydamerika og Australien, viser, at der var samhørighed og kontakt mellem alle folkeslag.

Det kunne kun skabes, hvis man havde en eller anden rejsemulighed, og derfor kan det antages, at flytransportmidler, vimanamulu, der er nævnt i Hindu Veda og Puranaa, kan holde vand. Ingen andre religioner nævner så udbredte verdensdele som Vedas og Puranas.

Mohan Jadharo, som var i Indien, nu i Pakistan, og anses som værende verdens ældste by, menes at have været udsat for en eller anden kraftig atomeksplosion. Det bekræftes af ligheder med påvirkninger i Nevada ørkenen, hvor der har været mange atomforsøg. Det viser ikke alene, at rumfartøjer, men også atomvåbnene, som omtales i Hindu epos, ikke var ren fiktion og fantasi.

Jeg var, som hindu, stolt, da jeg besøgte flymuséet i Dayton, USA. Ved indgangen var afbildet en Vimana fra det indiske epos Ramaya, og det beskrives som verdens første flyvemaskine.

Derfor er det nødvendigt, at man udforsker rummet, ikke bare for os, men for kommende generationer. Se nu blot på velcrobånd, det var et resultat af rumforskning.

Med hensyn til at pengene bruges bedre til at udrydde fattigdom og sult i verden, er det naivt at tro, at pengemangel er årsagen til fattigdom og sult. Olieproducerende lande har enormt mange tons af penge, som de bruger på luksuriøse ting.

Årsagen til sult er religiøse dogmer og korruption. Religiøse magthavere holder folk, især kvinderne, nede. De frarøves deres muligheder for uddannelse og selvbestemmelse. Familieplanlægning er ukendt. Korruption er som bekendt hæmsko for udvikling.

Jeg så engang i tv, at en arbejdsløs palæstinenser sagde: Det er Allahs vilje, at jeg har 34 børn.

Hvis det er Allahs vilje, hvorfor skulle vi så bekoste 34 børns forsørgelse?

Det er kernen i problemet: religiøse dogmer, ikke rumforskningspenge.

Venlig hilsen
Dhamu Chodavarapu
Hindu og samfundsdebattør

Svar:

Kære Cecilie

Rummet, planeterne og stjernerne og andre himmellegemer bliver nævnt hyppigt i Koranen og i Hadith-litteraturen.
I Koranens sura 42 står der:
"Blandt Hans tegn er at Han har skabt Jorden og Himlene og dét, som er spredt iblandt dem, og Han har magten til at samle dem, når Han vil."

Guds skaberværk består altså af mange lag og mange verdener, og rummet er en del af dette skaberværk, ligesom resten af galaksens planeter og stjerner og andre galakser med mere.

Og i Koranens sura al-Rahman kan man i vers nr. 33 læse følgende visdom:
Oh I folk af jinn og mennesker! Hvis I kan gennemtrænge himlenes og jordens grænser, da gennemtræng dem, men I kan ikke gennemtrænge dem uden Vores vilje. (55:33).

Der er altså intet til hinder for, at mennesket udforsker verdenerne (rummet), men det kræver, at mennesket når et vist niveau i deres udvikling, for at dette kan ske.

Islam er en meget dynamisk religion, som ikke er bundet til sted og tid, og derfor er det en af udfordringerne for de islamiske lærde at tilpasse islam den virkelighed, som man lever i, også på rumrejser og måske senere koloniseringer af fremmede kloder.

Naturvidenskaben er et af de redskaber, der kan hjælpe os til at forstå verden omkring os, og derfor er der heller intet til hinder for, at muslimer anvender naturvidenskaben i deres søgen efter svar.

Blot skal man huske, at naturvidenskaben er bundet til denne verden, og at der i henhold til islamiske dogmer findes flere verdner, som ikke ligner denne verden og derfor (måske) heller ikke følger denne verdens fysiske regler.

Det er tilladt i islam at bruge penge på rumforskning, da formålet (hensigten) om en bedre forståelse af verdenen også gavner hele menneskeheden.

Samtidig skal man også hjælpe de fattige, men det ene udelukker ikke det andet. Man kan jo altid have den holdning, at det er bedre at hjælpe sultende mennesker end at sende en ekspedition til Mars, men tingene er ikke så simple.

Rumforskningsprogrammer er jo tæt bundet til udvikling af blandt andet militær forsvarsteknologi, og af den grund er det måske også hensigtsmæssigt at afsætte penge dertil, og Allah ved bedst.

Venlig hilsen
Safia Aoude
Muslimsk jurist og forfatter

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.