Hvor finder jeg en meditationsgruppe?

Skærtorsdag mindes man i kirkerne den første nadver.- Foto: Søren Staal.

En læser er blevet interesseret i meditation og spørger, hvor man kan finde meditationsfællesskaber i Aarhus. Buddhist Anders Riisgaard Rasmussen og studenterpræst Jens Munk svarer

Spørgsmål:

Kære religion.dk

Jeg er en 22-årig søgende psykologistuderende fra Aarhus, som har et - eller flere - spørgsmål, som jeg meget gerne kunne tænke mig at få belyst.

Jeg er for nylig blevet indviet i meditationens verden og er blevet interesseret i det meditative sind. Derudover har jeg set forbindelser mellem meditationen og forskellige religioner som buddhismen og hinduismen.

Mit spørgsmål er: Kan man - gerne i Aarhus - komme i kontakt med et større fællesskab af for eksempel buddhister eller hinduister? Eller kender I til nogle grupper eller bevægelser, som udøver meditation i fællesskab?

Med venlig hilsen
Glenn Møldrup

Svar fra buddhist Anders Riisgaard Rasmussen:

Buddhistisk meditation kan deles op i tre ud fra de tre veje eller retninger, der er i buddhismen. På den lille vej arbejder man meget med åndedrætsmeditation, hvor man følger ens åndedræt og dermed beroliger sindet. På den store vej, som bygger videre på den lille vejs belæringer, benytter man også åndedrætsmeditation, men laver i forbindelse med denne nogle forestillinger, som træner en i at være medfølende.

På diamantvejen, som igen er en overbygning på de to første, arbejder man med det højeste plan af buddhistisk meditation. Inden for diamantvejen arbejder man gennem identifikation med ens lærer. Alle perfekte egenskaber findes ud fra diamantvejen allerede i en selv, og man kan derfor via identifikation fremme disse skjulte egenskaber.

Man starter enhver meditation med at berolige sindet gennem åndedrættet og afslutter enhver meditation med at ønske, at alle de gode indtryk, man lige har fået, må blive til gavn for alle væsner. I hoveddelen forestiller man sig forskellige forløb, alt efter hvilket meditation man laver.

LÆS OGSÅ: Meditation i buddhismen

Meditationen bliver både guidet i fællesskab (i Aarhus er det 19.30 hver tirsdag), og man kan selv læse den op fra et lille hæfte, hvor den er nedskrevet.

Og jo, der findes et diamantvejsbuddhistisk center i Aarhus - se mere på buddha-aarhus.dk.

Med venlig hilsen
Anders Riisgaard Rasmussen,
buddhist og lærer

Svar fra studenterpræst Jens Munk:

Hej Glenn

Du har spurgt religion.dk om meditationsgrupper i Aarhus. Jeg er studenterpræst på Aarhus Universitet og jeg leder en meditationsgruppe i Studenternes Hus lokale 124 hver mandag kl. 18. Der er du rigtig velkommen.

Vores meditation udspringer af den østkirkelige hjertebønmeditation. Det vil sige, meditationen handler om at lade bevidstheden synke ned i hjertet og opnå det, der kaldes hjertebevidsthed eller Kristusbevidsthed, som er en tilstand, der handler om at lade hjertet fylde af kærlighed og omsorg fra Kristus.

Meditationen har det til fælles med kendte former for buddhistisk meditation, at den har fokus på vejrtrækning og at komme ind i en tilstand af ikke-tænken.

LÆS OGSÅ: Præst: Meditation er helende for krop og sjæl

Vi starter ofte med to-tre fysiske øvelser, der gør vejrtrækningen dyb og fri, og så mediterer vi cirka 30 minutter. Efter meditationen deler vi erfaringer omkring vores meditation.

Hvis du har spørgsmål så skriv endelig tilbage til mig eller mød gerne op om mandagen og se, hvad det er for noget.

Men som sagt: Studenternes Hus Ndr. Ringgade 3, lokale 124 (stillerummet) kl. 18 hver mandag.

Med venlig hilsen
Jens Munk,
studenterpræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.