Spørg

Hvor stammer Davidsstjernen fra?

Davidsstjernen er fundet på jødiske grave i Italien, der stammer helt tilbage fra det 3. århundrede efter år nul. Den er også set på udgravninger af synagoger i Galilæa i det nordlige Israel, som menes at kunne spores tilbage til det 4. århundrede, skriver David Lexner, der er jøde og salgsagent. Foto: Iris

Der er ingen direkte beskrivelse af Davidsstjernen i Bibelen, men ifølge traditionen bar Kong Salomon den på sit skjold, svarer jødiske David Lexner

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvorfor findes Davidsstjernen?

Venlig hilsen
Maria

Svar:

Kære Maria

Davidsstjernen (eller på hebraisk: Magen David = Davids Skjold) var ifølge traditionen at finde på kong Salomons (kong Davids søns) våbenskjold.

Mange peger på Davids salme 18, hvori Gud er omtalt som et skjold, som nærmeste bibelske henvisning til Davidsstjernen, men der er ingen direkte beskrivelse af stjernen i Biblen.

LÆS OGSÅ: Hvad betyder "tora" - og hvorfor må man ikke røre den?

Davidsstjernen er fundet på jødiske grave i Italien, der stammer helt tilbage fra det 3. århundrede efter år nul. Den er også set på udgravninger af synagoger i Galilæa i det nordlige Israel, som menes at kunne spores tilbage til det 4. århundrede.

Stjernen er gennem tiderne blevet tilskrevet særlige beskyttende kræfter og har blandt andet været brugt på jødiske flag helt tilbage fra 1300-tallet.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skal jødiske kvinder bære paryk?

Op gennem det 19. og det 20. århundrede blev den udbredt som tegn på jødisk styrke, og mange jødiske sportsfolk og sportsklubber valgte at mærke deres dragter med stjernen.

Det var derfor naturligt for nazisterne at bruge netop Davidsstjernen til at skelne jøderne fra resten af befolkningen under Anden Verdenskrig - og ikke mindre naturligt for den jødiske stat Israel, som opstod i 1948, at vælge stjernen som centralt symbol på landets flag.

Med venlig hilsen
David Lexner
Jøde og salgsagent

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.