Hvordan får jeg et muslim-certifikat?

Dit nye 'muslimske' navn behøver ikke stå andre steder end i certifikatet, men certifikatet har ikke nogen juridisk gyldighed som sådan, skriver Aminah Tønnsen. Foto: colourbox.com

Et muslim-certifikat kan erhverves hos nogle imamer i Danmark, og reglerne for navneændring kan du finde på nettet, svarer forfatter Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Kære Aminah

Fred være med dig.

Jeg er for nylig konverteret til islam. Det hele foregik meget stille og roligt og var mere eller mindre en naturlig samtale mellem imamen og jeg, hvorefter jeg sagde shahada højt i påhør af imamen, min kæreste og hans forældre hjemme ved dem.

Du skriver i et af dine indlæg om muslim-certifikatet. Jeg synes, at et certifikat er vigtigt. Ligesom jeg som kristen havde en dåbsattest, som gav mig tryghed, ønsker jeg nu, hvor jeg er muslim, en erstatning for denne dåbsattest.

Efter at have sagt shahada højt, kom imamen med et hjemmelavet certifikat, som han selv havde skrevet på et stykke A4-papir og stemplede. Det er ikke et gyldigt certifikat, og imamen fortalte, at det ikke var alle, som var autoriserede til at udstede certifikater, og det skulle igennem den Saudi-arabiske ambassade.

En anden side af sagen er, at jeg har tilvalgt mig et muslimsk navn, som står på papiret, jeg fik af imamen. Skal man henvende sig nogle steder for, at navneregisteret og certifikatet stemmer overens? Droppede du dit medfødte navn, da du valgte navnet Aminah?

Mit spørgsmål til dig er helt konkret: Hvad skal jeg gøre for at få et certifikat?

Jeg håber, du kan hjælpe mig.

Venlig hilsen
Alisha

Svar:

Kære Alisha

Fred være med dig også.

Det glæder mig at høre, at du har fundet et religiøst ståsted, som du har det godt med.

Med hensyn til et muslim-certifikat, så har jeg aldrig hørt, at det skulle gå igennem den Saudi-arabiske ambassade, men det er sikkert en mulighed. Jeg ved blot, at det er ambassaden, der udsteder visum til at tage på hajj og/eller til Saudi-Arabien.

Jeg mener helt bestemt, at du kan få et gyldigt certifikat hos eksempelvis Abdul Wahid Pedersen, hos Det Islamiske Trossamfund eller hos Imam Kurtish i Det Albanske Trossamfund på Frederiksberg.

Dit 'muslimske' navn behøver ret beset ikke stå andre steder end i certifikatet, men certifikatet har jo ikke nogen juridisk gyldighed som sådan. Derfor synes jeg også, at det er lidt underligt, at du har underskrevet certifikatet med et navn, som juridisk set ikke er dit.

Hvis du officielt vil skifte navn, så det kommer til at stå i dit pas, på dit sygesikringskort og så videre, kan du gøre det via borger.dk.

Jeg har selv beholdt mit døbenavn som andet fornavn. Det har mine forældre jo valgt til mig, og det er jeg stadig glad for. Rækkefølgen af de to fornavne er valgt efter, hvad det forekom mest mundret.

Jeg bruger mit døbenavn, når jeg er sammen med min familie og gamle skole- eller spejderkammerater, for der er ingen grund til, at de skal vænne sig til et andet navn - jeg er jo stadig den samme.

Så bruger jeg Aminah i forbindelse med mit forfatterskab og de mennesker, jeg har lært at kende, siden jeg kom til Danmark efter nogle års ophold i udlandet i 70'erne. Sådan finder jeg det mest praktisk.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen, forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Dit nye 'muslimske' navn behøver ikke stå andre steder end i certifikatet, men certifikatet har ikke nogen juridisk gyldighed som sådan, skriver Aminah Tønnsen Foto: colourbox.com