Hvordan undersøger jeg begrebet religion?

"En socialkonstruktivistisk tolkning af religion går ud på, at religioner er kulturfænomener, som er konstrukter af det samfund, de indgår i," skriver undervisningsredaktør på www.religion.dk Søren Korshøj Laursen. Foto: Anterovium/colourbox.com

Det kommer an på, om du anvender en essentialistisk eller en socialkonstruktivistisk tilgang, svarer religionslærer Søren Korshøj Laursen

Spørgsmål:

Jeg er en gymnasieelev, der skal skrive et projekt i 3.G. om religion (B-niveau). Jeg ville gerne basere mit projekt på menneskets rolle i kristendom og islam, altså en komparativ opgave.

Derudover har jeg nogle underspørgsmål:

Hvad er de stillede krav til mennesket i kristendommen og islam?
Hvordan forholder mennesket sig til de givne krav i kristendommen og islam eventuelt en perspektivering til i dag?
Hvad styrer menneskets skæbne i kristendom og islam?
Hvad er synet på menneskets skæbne i kristendommen og islam?

Jeg kunne godt tænke mig hjælp til at komme i gang, og eventuelt nogle forslag til materiale (tekster, artikler, film), som kan hjælpe mig med at svare på min problemstilling.

Med venlig hilsen
Zeliha

Svar:

Kære Zeliha

Tak for dit spørgsmål til www.religion.dk. Dine spørgsmål bygger på en essentialistisk tolkning af religion som begreb, som vil sige (meget kort fortalt), at man mener, at religioner har et bestemt indhold, som kan beskrives fyldestgørende.

Den hævdvundne tolkning i de senere år er derimod en socialkonstruktivistisk tolkning, som går ud på (meget kort, igen), at religioner er kulturfænomener, som er konstrukter af det samfund, de indgår i. Det gør det meget vanskeligt at beskrive fænomenet religion i sidstnævnte tilfælde, for så vidt som man i hvert fald altid bør inddrage det givne samfunds præmisser, i det man beskriver religionen.

Det gør dine fire spørgsmål til kæmpe spørgsmål, eller rettere: Svarene bliver meget komplekse, måske fordi sagen er kompleks! Når alt dette er sagt, har jeg som lærer naturligvis set righoldige mængder af opgaver og bøger skrevet ud fra den essentialistiske tolkning, og noget helt generelt bør man også i min optik kunne sige, ellers kan man intet sige!

Men for at eksemplificere vanskeligheden af dine spørgsmål: De stillede krav alene i islam afhænger af, hvilken tolkning af skrifterne (hadith og Koranen), den enkelte muslim har.

Der findes muslimer, der mener, at man som muslim bør indføre sharia som lovgivning i det enkelte land, mens andre muslimer har andre tolkninger. Herom er der skrevet vidt og bredt, også på vores hjemmeside.

Du kan sikkert selv finde andre eksempler på vor hjemmeside.
Det er derudover også uklart, om du mener rituelle krav eller etiske krav, så derfor: Mit råd til dig vil være, at du prøver at gøre dine spørgsmål lidt mindre brede:

Hvilke rituelle krav stilles der i islam og kristendom, og hvad udsiger de om forskelle i religionen?
Et par eksempler på skæbnesyn i de to religioner.
En sammenligning af etikken i de to relioners formative og nutidige
skikkelse.

Besvarelsen af disse tre spørgsmål vil være alt rigeligt til et
religionsprojekt på B-niveau.

Med venlig hilsen
Søren Korshøj Laursen
Religionslærer og fagredaktør på www.religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.