Hvorfor må vores muslimske datter ikke arve os?

Jeres datter vil automatisk få sin arv udbetalt i henhold til danske regler for arv, men det er jo helt og holdent op til hende selv, om hun vil beholde pengene eller give dem videre, skriver muslimsk jurist og forfatter Safia Aoude. Foto: .

En muslim kan ikke arve en ikke-muslim og omvendt, men I kan tale med jeres datter om eksempelvis et arveforskud i gave, svarer muslimsk jurist Safia Aoude

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Hvordan sikrer vi os, at vores datter, der er konverteret til islam, får den arv, som tilhører hende ifølge dansk lov, når det ifølge islam er forbudt at arve en ikke-muslim?

Håber på hurtigt svar.

Venlig hilsen
Else

Svar:

Kære Else,

Muslimske arveregler er ikke ét enkelt kodeks som eksempelvis dansk arveret. Der er mange retsskoler (juridiske retninger) indenfor sunni-islam (og shia-islam for den sags skyld), og udgangspunktet er indenfor alle de store fire retsskoler, at en muslim ikke kan arve en ikke-muslim og omvendt.

Det sker i henhold til en beretning fra profeten (Allahs fred og velsignelse med ham), som skulle have sagt:

"En muslim efterlader ikke en ikke-muslim noget, og en ikke-muslim efterlader ikke en muslim noget." (Bukhari og Muslim Hadith)

Dette er retsskolernes udgangspunkt, men selv inden for retsskolerne er der forskel i holdning (ikhtilâf), for eksempel mener klassiske islamiske teologer og jurister som eksempelvis Mu`adh ibn Jabal, Mu`awiya, Ibn al-Hanafiyya, Muhammad ibn Ali ibn al-Husayn eller Masruq, at det i visse tilfælde og under visse omstændigheder er tilladt for en muslim at arve en ikke-muslim, men ikke omvendt. Og Gud ved bedst.

I Danmark er det dansk arveret, som har retsgyldighed, det vil sige, at en sag ved skifteretten eller ved en bodeling vil blive opgjort efter danske arveregler. Jeres datter vil automatisk få sin arv udbetalt i henhold til danske regler for arv, men det er jo helt og holdent op til hende selv, om hun vil beholde pengene eller give dem videre.

I må tale med jeres datter og finde en ordning for eksempel ved give et arveforskud i gave eller oprette en trust-fond eller lignende, hvis hun absolut ikke ønsker at modtage sin arv efter jeres død.

Uanset hvad, så er det jo en sag mellem alle parter, både forældre og barn, så et godt råd er at sætte jer ned og tale tingene åbent og fordomsfrit igennem.

Som voksen kvinde har hun truffet sit eget valg, og som forælder kan man ikke andet end at påvirke sit voksne barn gennem dialog. Måske vil hun insistere på ikke at ville have jeres arv, men hun er stadigvæk jeres datter, og I er stadigvæk hendes forældre, uanset religion. Hold fast i det.

Venlig hilsen
Safia Aoude
Muslimsk jurist, forfatter og panelist på religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Jeres datter vil automatisk få sin arv udbetalt i henhold til danske regler for arv, men det er jo helt og holdent op til hende selv, om hun vil beholde pengene eller give dem videre, skriver muslimsk jurist og forfatter Safia Aoude. Foto: Arkivfoto