Hvornår skal kvinder bære burka?

Burkaen er som sådan et et islamisk klædestykke, skriver muslim. Men det er et asiarisk klædestykke, som bæres af muslimske kvinder i Asien og dele af Mellemøsten.

Flertallet af islamiske lærde mener, at en kvinde skal dække hele kroppen undtagen ansigtet, fødderne og hænderne. Langt de fleste kvinder følger dette påbud ved at bruge et almindeligt "tørklæde" som eksempelvis hijaben, forklarer muslim

Spørgsmål om burka i islam

Kære brevkasse

Jeg sendte et spørgsmål ind tidligere, hvor jeg spurgte noget om, hvornår kvinder skulle bære en burka, med det mener jeg selvfølgelig inden for islam (hvis I ved det, så i Dubai).

Venlig hilsen
Caroline

Svar fra muslim

Kære Caroline

Burka er et asiatisk klædestykke, som bliver brugt af muslimske kvinder i Asien og dele af Mellemøsten, men burkaen som sådan er ikke noget "islamisk" klædestykke, og der er ikke noget krav i islam om, at en kvinde skal bære burka.

I henhold til flertallet af islamiske lærde skal en kvinde efter indtræden af puberteten dække hele kroppen undtagen ansigtet, fødderne og hænderne.

Langt de fleste kvinder følger dette påbud ved at bruge et almindeligt "tørklæde" eksempelvis en hejab til at dække hår og hals, og så løsthængende tøj til at dække resten af kroppen.

Den islamiske regel for kvindepåklædning gælder også i Dubai, men derudover er der i Emiraterne også en lokal, kulturel påklædningsskik, nemlig at kvinderne i den Arabiske Golf ofte iklæder sig en tynd, sort kappe, og en hel del dækker også den nedre del af ansigtet, når de er udenfor hjemmet. Denne sorte kappe kaldes for en abaya.

En burka er et afghansk klædestykke. Jeg kender ikke til nogle kulturelle normer i Dubai, der kræver, at kvinderneifører sig ansigtsslør, når de er blevet gift; men i gamle dage bar kvinderne en slags ansigtsmaske (en "fuglemaske") sammen med den sorte abaya, hvis de bevægede sig udenfor hjemmet. Det er i dag kun beduinkvinder, der bruger masken.

Venlig hilsen
Safia Aoude
Muslimsk jurist

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.