Kan dommedagsprofetier forbindes med global opvarmning?

Maleri af dommedag fra omkring 1580. - Foto: Arkiv

Der har altid været mennesker, der straks tænker "dommedag!", når vi står over for kriser, svarer teologiprofessor Niels Henrik Gregersen

Jeg er i gang med et projekt i religion hvor jeg skal fortælle om dommedagsprofetier i islam og kristendom, og om det kan forbindes eller har en sammenhæng med global opvarmning.

Jeg har prøvet at lede på internettet, men jeg synes ikke der er noget interessant, så jeg håber at kunne få noget hjælp herfra.

Mange tak på forhånd
Sania

Kære Sania

Der har altid været mennesker, der straks tænker "dommedag!", når vi står over for kriser. Og det er naturligvis en farlig ting, hvis man har sådanne forestillinger - navnlig hvis man underhånden føler sig kaldet til ligesom at hjælpe Gud lidt på vej med at få gjort noget ved sagen!

Forestillingen om en dennesidig dommedag ved verdens ende er knyttet til apokalyptikken, dvs. den opfattelse, at nogle mennesker har fået en åbenbaring om verdens ødelæggelse. Farligt er dette, fordi der til apokalyptikken er knyttet en forestiling om et skel mellem "dem" og "os". Tankegangen er som regel, at dommedag vil komme til at gå hårdt ud over "de andre" (de vantro), mens man selv - omsider - vil få oprejsning fra Gud.

Anderledes er det med forestillingen om en dommedag efter dette liv, hvor enhver af os vil møde Gud, og kun kan håbe på Guds barmhjertighed.

Jeg kender ikke noget til en almen sammenknytning mellem dommedag og klimakrise i islam og kristendom.

Jeg vil dog henvise til den diskussion, der blev sat i gang (ikke mindst i Kristeligt Dagblad), da biskop Steen Skovsgaard fra Lolland-Falster kom til at sige noget om en sammenhæng mellem tidens krisetegn og dommedag. Det vakte en del postyr og debat. Måske har du her stof til din opgave.

Alt godt,
Niels Henrik Gregersen,
Teologiprofessor ved Københavns Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.