Spørg

Hvad er "Fatimas hånd"?

På billedet ses en amulet kaldet 'Fatimas hånd". De fem fingre henviser til de fem søjler i islam og symboliserer Guds ro og orden, forklarer religionsforsker Kate Østergård. Foto: Bente Lindegaard/ritzau

Fatimas hånd, der også kaldes hamsa, en del af en folkelig praksis, der også findes i andre religioner. I islam bruges symbolet blandt andet i form af en amulet, der beskytter mod det onde i overgangssituationer, forklarer religionsforsker Kate Østergård

Spørgsmål:

Jeg håber, at I kan hjælpe mig med at besvare et spørgsmål. Jeg underviser i kristendomskundskab i folkeskolen, og vi arbejder lige nu med islam.

I et undervisningsmateriale om islams symboler står 'Fatimas hånd' nævnt. Fatima skulle være Muhammeds datter og hånden være et symbol på de fem søjler. Jeg har så nogle elever i min klasse, der er muslimer. De har talt med deres forældre, som har talt med deres imam, og ingen har kendskab til dette symbol.

Jeg vil derfor høre jer, hvad I ved om symbolet?

På forhånd tak!

Mange hilsner
Line

Svar:

Kære Line

Tak for dit spørgsmål om 'Fatimas hånd'.

'Fatimas hånd' er en amulet, det vil sige en genstand, der skal afværge ondt eller bringe lykke og sundhed. Der er tale om en såkaldt folkelig praksis, som ikke er en del af islamisk teologi forstået som de skriftlærdes udredninger. Amuletten kaldes også Khamsa på arabisk, hvilket betyder fem. Betegnelsen Khamsa hentyder således til amulettens form, som er en hånd med fem fingre.

En amulet af en sådan form er ikke kun muslimsk men kendes for eksempel også blandt jøder og kristne. Inden for alle tre retninger opkaldes hånden ofte efter særlige kvinder. Fatima er således profeten Muhammads datter. Blandt jøder kaldes hånden ofte for Miriams hånd efter Moses' søster, og blandt kristne kaldes den Marias hånd efter Jesus mor.

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om islam

I den muslimske udgave spiller tallet fem ind som særligt betydningsfuldt i islamisk tradition. Der er således fem søjler og fem daglige bønner. De fem fingre kan altså hentyde til disse særlig vigtige religiøse pligter og kan derved indikere en symbolik om at påkalde sig Guds beskyttelse og rette orden.

Blandt specielt shia-muslimer kan tallet fem også henvise til den hellige familie, det vil sige Muhammad, Fatima, Ali, Hassan og Hussein. Ali var gift med Muhammads datter Fatima og desuden fætter til profeten. Inden for shia-islam er han den første imam, det vil sige den retsmæssige leder. Hassan og Hussein var Alis og Fatimas sønner, der ligeledes af shia-muslimer betragtes som imamer. Den hellige familie viser således ligeledes hen til Guds beskyttelse og rette orden.

LÆS OGSÅ: Ritualer i islam

Amuletten findes blandt andet som smykker og vægdekorationer. Den kan placeres på personer eller over nyfødte børns senge, i soveværelser eller i dagligstuer eller endda i transportmidler. Hånden forbindes ofte med afværgning af det onde øje, hvorfor der i nogle udgaver af hånden er et øje i midten.

Det bliver ofte forstået sådan, at det ofte blå øje skal kaste det onde øje tilbage. Det blå øje kan forstås som det altseende øje. Det vil sige, det forbindes med et slags guddommeligt øje. Det onde øje forbindes ofte med en form for misundelige øjne, der (ofte ubevidst) bringer sygdom eller andre ulykker.

LÆS OGSÅ: Det siger verdensreligionerne om det onde

Særligt udsatte er personer, der befinder sig i en overgangssituation i livet for eksempel nyfødte, gravide, drenge der skal omskæres, brude og brudgomme. På denne måde er amuletten med til at markere sådanne overgangssituationer i livet som farlige, sandsynligvis fordi man i sådanne situationer befinder sig i en kaosagtig situation, hvor man er midt imellem to sociale positioner.

Venlig hilsen
Kate Østergaard,
religionsforsker

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Fatimas hånd som smykkevedhæng. Foto: Iris/Ritzau Scanpix