Kan jeg læse teologi, selvom jeg er muslim?

Der er også en del studerende på teologi, der forstår sig selv som tvivlere og søgere, ligesom der findes studerende, der opfatter sig selv som ateister. I den forstand er der trosfrihed på Det Teologiske Fakultet, skriver teologiprofessor Niels Henrik Gregersen.

Der er på teologistudiet ingen krav om, at man selv har en bestemt tro, svarer teologiprofessor Niels Henrik Gregersen. Du skal ikke forvente, at teologi ligger på linje med klassisk islamisk undervisning, svarer muslimsk forfatter Safia Aoude

Spørgsmål:

Kære Niels Henrik Gregersen

Jeg leger lidt med tanken om at studere teologi på universitetet, men tror du, at det vil være en for stor udfordring, når jeg er muslim?

Burde jeg hellere læne mig op ad religionsvidenskab, som måske er mere "favnende"?

Håber at du kan hjælpe mig med dine tanker og ideer.
På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen
Filiz

Svar fra professor Niels Henrik Gregersen:

Kære Filiz

Du spørger, om det vil være for stor en udfordring for dig at læse teologi, fordi du er muslim, eller om du hellere skulle læse religionsvidenskab.

I sidste ende er dette et personligt valg. Jeg tror, at du skal spørge dig selv om, hvad det er, du ønsker at lære noget om - og hvad du vil bruge studiet til. Så giver studievalget sig selv.

Det teologiske studium drejer sig om kristendommen i dens fortid og nutid, velvidende at kristendommen altid har stået i nær relation til sine omgivende kulturer og til andre religioner som for eksempel jødedom og islam. Derfor kræver studiet også en villighed og evne til at lære klassiske sprog: hebraisk, græsk og latin.

LÆS OGSÅ: Naser Khader: Jeg vil anbefale folk at studere teologi

Der er derimod ingen krav eller forventning om, at man selv har en bestemt tro eller standpunkt. Det teologiske studium er konfessionsløst.

De fleste vil dog forstå sig selv som kristne, og mange studerende (men ikke alle) benytter det teologiske studium som forberedelse til at arbejde som præst i folkekirken eller i andre kirker.

Men der er også en del studerende, der snarere forstår sig selv som tvivlere og søgere, ligesom der findes studerende (og ansatte), der opfatter sig selv som ateister.

I den forstand er der trosfrihed på Det Teologiske Fakultet. Både frihed til at tro og frihed fra at tro.

Jeg er selv ansat som professor på Det Teologiske Fakultet og vil kun sige velkommen til en muslimsk studerende, der ønsker at forstå kristendommen både indefra og udefra: dens hellige tekster, dens historie og dens egen teologiske og filosofiske selvrefleksion frem til i dag. Og der er mulighed for at skrive specialer og valgfag på 2. del, som også vil kunne rumme studier i islam.

Med venlig hilsen
Niels Henrik Gregersen
Professor ved Teologisk Fakultet, Københavns Universitet

Svar fra muslimske Safia Aoude:

Kære Filiz,

Som muslim skal du ikke forvente, at teologi eller religionsvidenskab ligger på linje med klassisk, traditionel islamisk undervisning. Begge fagene er kendetegnet af en videnskabsteoretisk tilgang, men hvis man ønsker at sætte sig ind i videnskabesteoretiske overvejelser i forbindelse med religion, er det et godt udgangspunkt at starte med at læse teologi og/eller religionsvidenskab.

Det gode ved at læse disse fag på universitetsniveau er, at man får et
allround-indblik i, hvordan den akademiske elite i Vesten beskæftiger sig med blandt andet islam. Derudover har man jo som kandidatstuderende mulighed for at fordybe sig akademisk i et emne, som man interesserer sig for, det kan jo være islam.

Du har ret i, at religionsvidenskab kan virke mere "favnende,"
fordi teologi tager udgangspunkt i kristen teologi. Dog ved jeg, at
teologistudiet på Københavns Universitet af og til udbyder kurset Islamisk filosofi med Safet Bektovic som underviser. Jeg har selv taget dette kursus og kan virkelig anbefale det til alle, som ønsker at fordybe sig i islamisk filosofihistorie.

Hvis man derimod ønsker at studere islamisk ret og/eller andre klassiske islamiske videnskaber, er teologi og religionsvidenskab ikke det rigtige sted at begynde. Så er det bedre at studere på for eksempel al Azhar Universitetet i Egypten eller Universitetet i Leiden i Holland, der udbyder en to årig islam-uddannelse, som er en slags mellemting mellem religionsvidenskab og klassiske islamstudier. Det er også et sted, jeg kan anbefale.

Venlig hilsen
Safia Aoude
Jurist og muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.